Glastuinbouw Nederland in de media: 'Ondernemers zoeken kansen om te overleven'

Het Reformatorisch Dagblad publiceerde vandaag, dinsdag 28 maart, een uitgebreide terugblik op de energiecrisis van de afgelopen anderhalf jaar. Daarin komt ook Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland aan het woord. ” Zij benadrukt in het uitgebreide artikel dat veel telers al druk bezig waren met verduurzaming, maar dat dit proces nu echt een versnelling kreeg. "Ik ben altijd weer aangenaam verrast door de manier waarop telers kansen zoeken om te overleven."

Journalist Arco Vuik stak voor het artikel zijn licht op in de Bommelerwaard.Daar zijn in de afgelopen anderhalf jaar veel minder telers failliet gegaan dan verwacht, zo tekent hij op uit de mond van chrysantenkweker Nico Kiep uit Nieuwaal. Dat is volgens hem een wonder gezien de hoge gasprijzen. "Dankzij slim ondernemerschap heeft mijn bedrijf het gered.”
Nico Kiep kent een aantal kwekers die besloten hebben te stoppen. Vanwege de hectiek en de risico’s. Andere telers legden de productie tijdelijk stil. Dat er niet meer bedrijven zijn omgevallen, is volgens Adri Bom-Lemstra te danken aan de mentaliteit en slimheid van de ondernemers. "Ze zoeken kansen om te overleven.” Toch waren de zorgen wel terecht, vindt Nico Kiep. "Het urgentiebesef zorgde ervoor dat we hebben overleefd. Het was een hectische tijd. Door de telkens veranderende gasprijs was ik continu met scenario’s bezig.”

Het artikel is te lezen via deze link. Daarin ook aandacht voor de woorden van gedragswetenschapper Reint Jan Renes. Hij is specialist op het gebied van klimaat en duurzaam gedrag van consumenten.

 

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2023