Glastuinbouw Nederland pleit voor meer handelingssnelheid GGD

De GGD wordt steeds meer hét scharnierpunt in de risicobeheersing van het coronavirus. De vraag is of dat een extra risico is voor glastuinbouwbedrijven. Want is de GGD, kijkend naar de actualiteit, wel voldoende op kracht om heel adequaat en snel te handelen. Dat betreft óók het informeren van de werkgever bij coronagevallen. Uit ervaring van een ondernemer blijkt dat er geen snelheid zit in het informeren van de ondernemer.

Glastuinbouw Nederland heeft, samen met NFO, LTO Noord Projecten en Stigas, het proces met de GGD in kaart gebracht, aangedrongen op spoed en op het belang van snel handelen. De informatieverstrekking aan de werkgever bij een positieve test kent twee situaties: de werknemer is in loondienst bij de teler, of de werknemer wordt ingehuurd bij het uitzendbureau.

In dienst bij werkgever
Bij vaststelling van corona wordt de werknemer gevraagd of de werkgever geïnformeerd mag worden.
Is het antwoord nee, dan ontvangt de werkgever een bericht dat er in zijn bedrijf corona is geconstateerd en dat er bron- en contactonderzoek via de betreffende patiënt gaat plaatsvinden. De werkgever krijgt daarnaast de opdracht nog zorgvuldiger te zijn. De betreffende werknemer gaat verplicht in quarantaine net als de medebewoners. Hij of zij meldt zich ziek, waardoor de werkgever waarschijnlijk wel weet om wie het gaat.
Is het antwoord ja, dan ontvangt de werkgever een bericht dat er op zijn bedrijf, bij de betreffende werknemer corona is vastgesteld. In samenwerking met de werkgever wordt bron- en contactonderzoek uitgevoerd.

Snelheid van handelen
Glastuinbouw Nederland heeft aangedrongen op snelheid in dit proces. De informatie aan de werkgever kan volgens de GGD binnen twee dagen, maar naar onze mening zou dat per omgaande moeten. Bij de GGD wordt ook officieel aangedrongen op snelheid van handelen. Aangegeven is dat bij een ‘A-ziekte’ als corona, een disproportioneel groot risico voor de werkgever ontstaat als hij in de eerste situatie niet te horen krijgt om wie het gaat. De GGD gaat de mogelijkheden nog bekijken, maar de kans van slagen wordt gering geacht.

Inhuur via uitzendbureau
Als het een uitzendkracht betreft geldt hetzelfde en wordt naast de werkgever/uitzendbureau óók de inlener geïnformeerd. Inlener en uitzender moeten hier wel afspraken over maken. Inmiddels is het mogelijk om een testaanvraag ook digitaal te doen.
Volgende week spreken Glastuinbouw Nederland, NFO, LTO Noord Projecten en Stigas opnieuw met de GGD. Ondernemers die problemen hebben met de GGD kunnen dat melden bij beleidsspecialist Arbeid Peter Loef.

Draaiboek werkgever
Ook belangrijk om te melden is dat Stigas op dit moment werkt aan een draaiboek voor werkgevers over hoe te handelen als er corona in het bedrijf is vastgesteld. Zodra dit er is, wordt het document breed beschikbaar gesteld.

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024