Glastuinbouw Nederland versterkt Europese lobby met Adri Bom-Lemstra

Europa wordt voor de glastuinbouw steeds belangrijker. Niet alleen vanwege de afzet maar vooral beleidsmatig. Waar de Europese Unie (EU) vroeger voornamelijk ging over landbouwbeleid en handel, verschuift beleid op gebied van klimaat, energie, natuur, milieu en gewasbescherming steeds meer naar Europa. Deze wet-gevingskaders hebben grote gevolgen voor de glastuinbouw. Glastuinbouw Nederland kent sinds enige jaren daarom ook een eigen Europese lobby met een vaste lobbyist in Brussel, Jesse Schevel. Met de groeiende aanwezigheid van voorzitter Adri Bom-Lemstra in Brussel wordt deze Europese lobby verder versterkt.

Via LTO Nederland is Glastuinbouw Nederland lid van de Europese land- en tuinbouwkoepel COPA-COGECA. In deze koepelorganisatie zijn boeren en tuinders uit alle 27 lidstaten samen met de agrarische coöperaties verenigd. Met de aanwezigheid van Bom-Lemstra krijgt Glastuinbouw Nederland via LTO Nederland ook bestuurlijke vertegenwoordiging in Brussel.

Energie, natuur en gewasbescherming
Op donderdag 22 en vrijdag 23 september vond het eerste Presidium van Bom-Lemstra plaats. In het Presidium komen alle land- en tuinbouwvoorzitters uit Europa bijeen om de EU-lobby vast te stellen, af te stemmen en te versterken. Daarmee vormt het Presidium het hoogste orgaan binnen COPA-COGECA. Tijdens deze bestuursvergadering domineerde de energiecrisis en de gevolgen voor de land- en tuinbouwketen op korte termijn. Glastuinbouw Nederland heeft er sterk voor gepleit om ingrijpen in de Europese energiemarkt te voorkomen. Want hoewel ingrijpen op de korte termijn een oplossing lijkt voor de energiecrisis, zijn de gevolgen op de lange termijn waarschijnlijk contraproductief.

Daarnaast is er gesproken over nieuwe wetsvoorstellen rondom natuurherstel en gewasbescherming. De Nederlandse delegatie heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van nog strengere natuurhersteleisen en meer natuurcreatie. In Nederland zien we nu al dat we vastlopen in dergelijke natuurverplichtingen. Als reactie op het voorgestelde gewasbeschermingsbeleid heeft Adri Bom-Lemstra de unieke positie van de glastuinbouw uitgelicht met het verzoek om een sectorale uitzonderingspositie in het huidige wetsvoorstel. Naast het formele Presidium was er tevens voldoende ruimte om de banden met Europese partnerorganisaties aan te halen en de bilaterale lobby te coördineren.

Europese instellingen
Maandag 26 september ging de Europese lobby van Bom-Lemstra verder. In diverse gesprekken met de Europese Commissie, de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement zijn de zorgen van de glastuinbouw over bovengenoemde wetgeving nadrukkelijk geuit. Als energie-intensieve en gesloten sector heeft de glastuinbouw vaak een unieke keten in de agrofoodketen. Verdere verduurzaming van de sector vereist echter erkenning van deze unieke positie in nieuwe wet- en regelgeving. Juist omdat de sector een goede bijdrage kan leveren aan de doelen van de Europese Green Deal. De komende tijd blijft Glastuinbouw Nederland nauw in gesprek met de Europese en Nederlandse instituties en partnerorganisaties om onze zorgen over lopende EU-wetgeving aan te blijven kaarten.

Jesse Schevel

Glastuinbouw Nederland - © 2024