Glastuinbouw Nederland vierkant achter Nederlandse boeren en tuinders in stikstofdiscussie

“Vandaag verzamelt de volledige Nederlandse land- en tuinbouw zich op de Veluwe. Van boeren en tuinders tot veevoerproducenten en verwerkers, allen voeren actie in Stroe tegen de onrealistische stikstofplannen van minister Van der Wal-Zeggelink (Natuur en Stikstof). In de stikstofdiscussie past een zekere bescheidenheid van de kant van de glas-tuinbouw. Solidariteit is meer op zijn plaats”, zegt Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, in reactie op de acties van vandaag.

“De telers van Glastuinbouw Nederland staan daarbij als een blok achter onze Nederlandse boeren en tuinders. De stikstofplannen zijn een kaalslag van het platteland. Laten we in plaats daarvan de beschikbaarheid van gezond eten én mooi groen uit Nederland koesteren.”

Op één bordje
De minister presenteerde drastische maatregelen gericht op minder stikstofuitstoot. De focus op onhaalbare natuurdoelen zet een rem op essentiële stappen de sector willen zetten in de energie- en stikstoftransitie. Zo komen enkele van de meest ingrijpende dossiers voor de sector op één bordje terecht. “Wat ontbreekt, is erkenning voor hetgeen de sector al heeft gerealiseerd. Op het gebied van CO2-reductie, stikstofemissies, aanpassing van de warmtekrachtkoppeling en het nutriëntenspoor, maar ook in vermindering van het verbruik van fossiele brandstoffen, het investeren in duurzame energieprojecten en de stappen richting Het Nieuwe Telen.”

Leverancier binnenmarkt EU
'Te goeder trouw', dat predicaat verdienen onze boeren en tuinders, benadrukt Adri Bom-Lemstra. “Vanuit die gedachte werken zij aan een verantwoorde glastuinbouw en een duurzame toekomst. Maar die toekomst moet de maatschappij onze topsector wel gunnen. Dat is ook in het belang van consumenten in Nederland en in de EU.”
In Nederland worden topproducten geproduceerd die samen bijdragen aan de gezondheid en het geluk van miljoenen mensen. Dat belang neemt niet af als er stikstofdoelen moeten worden gehaald of als de beschikbaarheid van gas in het geding is. “Gunnen en vergunnen van een krachtige economische sector, met een grote maatschappelijke betekenis als leverancier van een omvangrijke Europese binnenmarkt. Ook die rol van de brede land- en tuinbouw moeten we koesteren.”

Jesse Schevel

Glastuinbouw Nederland - © 2024