Glastuinbouw Nederland zet in Brussel volop in op betaalbare energie en energietransitie
Zo spraken Glastuinbouw Nederland-voorzitter Adri Bom-Lemstra en EU-lobbyist Jesse Schevel onlangs met Han ten Broeke, kabinetschef van Eurocommissaris Wopke Hoekstra van Klimaat, Nettonul en Schone Groei. In de Clean Industrial Deal weerklinkt namelijk onze convenantsambitie: klimaatneutraal mèt behoud van concurrentievermogen. Glastuinbouw Nederland omarmt dit plan dan ook als middel om onze doelen te halen.
Oplopende energierekeningen
Ook de Europese Commissie ziet dat de glastuinbouw vooroploopt in de energietransitie, maar ook dat telers oplopende energierekeningen op de mat krijgen. De almaar stijgende kosten door toenemende CO2-beprijzing bedreigen de bestaanszekerheid van glastuinbouwbedrijven, zonder dat er handelingsperspectief wordt gegeven. De nieuwe Europese Commissie-Von der Leyen II wil dit juist tegengaan.
Om wereldwijd concurrerend en koploper te kunnen blijven, moet de energierekening fors omlaag, overbeprijzing verdwijnen en moeten duurzame energienetten sneller worden uitgerold. Ook in de glastuinbouw. Zonder uitbreiding van de infrastructuur geen duurzame energie, zonder investeringsruimte geen energie-efficiëntie. Dat is precies waar de Clean Industrial Deal - en dus Brussel - op inzet. In lijn met deze Europese aanpak wil Glastuinbouw Nederland dat de Nederlandse regering afstapt van de voortdurende drang naar extra CO2-beprijzing en in plaats daarvan werk maakt van energie-infrastructuurontwikkeling.
Gesprekken op hoogste niveau
De komende tijd voert Glastuinbouw Nederland meer gesprekken op het hoogste niveau binnen de Europese instellingen. Daarbij gaat het niet alleen over energie, maar ook over bijvoorbeeld gewasbescherming, water, milieu en concurrentievermogen.