Glastuinbouw onderhandelt mee over CO2-beprijzing en energie-infrastructuur op VN-klimaatconferentie (COP)
Schevel: “Hiermee zit de glastuinbouw op pole position bij het klimaatbeleid: direct aan tafel en vooraan in de trein om onze stem over nieuwe wetgeving te laten horen.” Dat is belangrijk, want na COP29 moeten landen hun plannen indienen om te laten zien hoe zij het Klimaatakkoord van Parijs willen halen. Daarnaast hoopt Azerbeidzjan op een akkoord over CO2-beprijzing. “Beprijzing draagt zeker bij aan het halen van ons klimaatdoel,” zo haalt Schevel het energieconvenant aan. “We moeten echter waken voor overbeprijzing, zoals met ETS-2 dreigt. Deze zogenoemde koolstofmarkten moeten aansluiten bij bestaande maatregelen en passen bij de kenmerken van de land- en tuinbouw. Alleen een rendabele sector kan de productie van gezond voedsel en mooi groen waarborgen.”
COP30-gastheer Brazilië ziet in ieder geval uit naar een akkoord in Bakoe. Het gastland, lijkt de opbrengsten van energiebeprijzing volgend jaar te willen koppelen aan financiering voor biodiversiteitsherstel.
College van deskundigen
In september trad Schevel namens de WFO toe tot het College van deskundigen energie-, water- en voedselsystemen van de COP. Dit college adviseert de VN over beleid dat de ontwikkeling en uitwisseling van duurzame technologieën versnelt en komt hiervoor vier keer per jaar (digitaal) bijeen. Het doel is de land- en tuinbouw weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, CO2-emissies te reduceren en te digitaliseren.
In die rol sprak Schevel op 4 en 5 oktober in Sharm-el-Sheikh, Egypte, over de bijdrage die glastuinbouw kan leveren in de aanpak van klimaatverandering. Op de agenda van deze VN-vergadering stonden belangrijke onderwerpen voor de glastuinbouw zoals de uitbreiding van warmte- en elektriciteitsinfrastructuur, CO2-opslag, het opschalen van duurzame energiebronnen als aard- en restwarmte en het vergroenen van steden. De EU-lobbyist benoemde het belang van adequate energie-infrastructuur rondom kassen om te kunnen verduurzamen en de noodzaak van externe CO2-toevoer. Ook benadrukte hij hoe deze sector bij uitstek met zijn gewassen een groene stad en leefomgeving en biodiversiteitsherstel kan bevorderen. De VN en diverse landen erkenden de functie die glastuinbouw kan spelen in klimaatmitigatie en nemen het mee in hun advies aan de VN-lidstaten.