Glastuinbouwondernemers werken volop aan bijvriendelijke planten

De glastuinbouw produceert een grote hoeveelheid eenjarige zomerbloeiers en kuipplanten. Om buiten te planten, om op het terras of balkon te plaatsen en om van te genieten. Naast hun fraaie voorkomen zijn de bloemen en planten goed voor de natuur en bedoeld om de bijen en hommels te voorzien van voeding.

Het Ctgb gaf via collegebesluiten begin september invulling aan het Europese besluit om de neonicotinoïden imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin uitsluitend toe te laten voor gebruik in gesloten, permanente kassen. Planten die zijn behandeld met deze stoffen mogen niet buiten worden uitgeplant. Dit is ter bescherming van bijen en andere bestuivers. De collegebesluiten omvatten vier wijzigingen van bestaande toelatingen op verzoek van de toelatingshouder en vijf intrekkingen die ingaan op 19 september. De middelen mogen nog tot 19 december 2018 worden gebruikt onder de oude voorwaarden. Bekijk voor meer informatie het persbericht Ctgb en de collegebesluiten.

Telers van eenjarige zomerbloeiers en kuipplanten hebben zich actief ingezet om de planten die bedoeld zijn voor buitengebruik bijvriendelijk te telen en de inzet van deze neonicotinoïden sterk te beperken en zelfs geheel niet meer in te zetten. Ze zochten naar nieuwe duurzame alternatieven zoals het inzetten van biologische bestrijders en groene gewasbeschermingsmiddelen. Ook de markt vraagt hiernaar. Bijvoorbeeld door tuincentra die het Groen Brancheplan van Tuinbranche Nederland volgen.

Met de inzet van LTO Glaskracht Nederland wordt bij andere teelten het gebruik van neonicotinoiden, zoals imidacloprid, alleen waar nodig en onder streng gecontroleerde omstandigheden toegepast zonder risico voor mens, dier en milieu. Vanuit LTO Glaskracht Nederland is actief gewerkt aan certificering voor nullozing vanuit kassen en certificering aanvullende zuiveringseisen (99,5%). Hiermee wordt voorkomen dat, bij toepassing in kassen, dergelijke middelen in het milieu terecht komen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024