Glastuinbouwsector overhandigt brandbrief energieprijzen aan ministers Jetten en Staghouwer

De Nederlandse glastuinbouw slaat alarm! Door de aanhoudend hoge energieprijzen komen zelfs vooruitstrevende, in de basis gezonde glastuinbouwbedrijven in directe liquiditeitsproblemen. Vanwege de ernst van de situatie is deze week, uit naam van de brede Nederlandse glastuinbouwketen, een brandbrief gestuurd aan diverse betrokken ministers. Glastuinbouw Nederland heeft daarin het voortouw genomen.

De vanuit Greenports Nederland verstuurde brandbrief is gericht aan minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en minister Jetten voor Klimaat en Energie. De ministers Jetten en Staghouwer hebben (onder voorbehoud) toegezegd die brief morgen, vrijdag 21 januari, officieel in ontvangst te willen nemen. De brief is mede ondertekend door diverse brancheorganisaties in het brede glastuinbouwcluster, maar ook greenports, provincies en diverse glastuinbouwgemeentes. Ook VNO-NCW en Rabobank hebben de boodschap aan het Kabinet ondersteund.

Telers aanwezig
Bij de overhandiging zijn namens de glastuinbouw aanwezig: Adri Bom-Lemstra (voorzitter Glastuinbouw Nederland en Greenports Nederland) en Alexander Formsma (beleidsspecialist Energie en Klimaat bij Glastuinbouw Nederland). Voor het beantwoorden van vragen vanuit de pers en een eventuele toelichting aan de ministers geven ook drie telers/ondernemers morgen in Den Haag acte de presence. Dat zijn Jack Groenwegen (tomaat, Growers United), Rene Hendriks (potorchidee, Opti-Flor) en Bert van Ruijven (chrysant, Arcadia). 

Kromme Jongens
De overhandiging van de brief wordt omlijst middels een onvervalst stukje muzikale tuinbouwnostalgie! Het duo Komfort & Joy zingt ter plekke een actuele versie van het lied ‘Brengt ’t nog wat op’ van de Westlandse formatie ‘De Kromme Jongens’. Deze band was in de jaren negentig ‘wereldberoemd’ in het Westland en omstreken. Zij maakten eigen nummers, gezongen in dialect en met de glastuinbouw en het Westland als belangrijkste onderwerpen. Het duo Komfort & Joy bestaat uit Jolentha Zaat en Koos Sekreve. Koos speelde de hoofdrol in de succesvolle musical gebaseerd op de muziek van De Kromme Jongens, die in 2006 en 2007 in totaal ruim 26.000 bezoekers trok. Samen met het oorspronkelijke bandlid Gert Kögeler heeft hij de tekst van ‘Brengt ’t nog wat op’ herschreven naar de huidige energiecrisis in de glastuinbouw.

Publiciteit
Zowel de vakpers als landelijke media hebben belangstrelling getoond om aandacht te besteden aan de overhandiging van de brandbrief. Sowieso wordt vrijdag 21 januari rond de middag een persbericht verstuurd. Die informatie komt tevens op de website van Glastuinbouw Nederland en op onze social media-kanalen. Streven is om eind van de dag ook een videoreportage op de website te hebben. Houd de diverse mediakanalen van Glastuinbouw Nederland dus in de gaten.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2022