Goede resultaten bij pilotproject waterzuivering

In het Proefkassencomplex BCK in Klazienaveen draait een pilot voor de ontwikkeling van biologische zuiveringssystemen voor de glastuinbouw.

De opzet van het pilotproject is biofiltratie van recirculatiewater. Planten en schimmels moeten in verschillende combinaties het water schoner krijgen.

"De tweede reeks analyses lieten ook goede resultaten zien. Momenteel wordt gewerkt aan de berekeningen om duidelijk te krijgen welke capaciteit nodig is voor een glastuinbouwbedrijf van 2 ha”, aldus Cees Ruhé, voorzitter van de regio Drenthe/Groningen van LTO Noord Glaskracht. Met de verdere berekeningen moet duidelijkheid  ontstaan hoe groot de installatie moet zijn om per bedrijf de gewasbeschermingsmiddelen uit het te lozen water nagenoeg te verwijderen.

Met deze gegevens wordt ingeschat wat de investeringskosten van de installatie zijn. Verder worden de investeringen en de exploitatiekosten berekend voor het verwijderen van de nutriënten door gebruik te maken van de planten in de sloten die als natuurlijke zuivering dienen. De verwachting is dat de totale exploitatiekosten van de installatie op de bedrijven en in het gebied beduidend lager liggen dan mechanische zuivering van lozingswater. Door goede samenwerking met alle betrokken partijen en de waterschappen wordt een duurzame aanpak van tuinbouwwateremissie gecreëerd.

Glastuinbouw Nederland - © 2024