Groeicurve lelie bepaald

Eerder is door Plant Lighting, PPO en DLV Plant aangetoond dat bij lelie 45% elektra bespaard kan worden met nauwelijks kwaliteitsverlies. Dit werd bereikt door onder andere minder te belichten op momenten waarop werd ingeschat dat de vraag naar assimilaten laag was. Vervolgonderzoek was wenselijk om deze inschatting te onderzoeken en te onderbouwen.

December 2015 startte dit door Kas als Energiebron en de gewascoöperatie Lelie gefinancierde onderzoek, waarbij in kaart is gebracht wat de werkelijk assimilatenvraag is per teeltweek. Wekelijks is drogestof van verschillende plantorganen en LAI gemeten van Oriëntal ‘Robina’, Oriëntal Trumpet (OT) ‘Santander’, LA ‘Brindisi’ en Longiflorum ‘White Heaven’ en vervolgens zijn groeicurves berekend. De lelies zijn bij Qualily in de praktijk zo geteeld dat het maximale takgewicht bereikt kon worden (sink-limited). De eerste kasweken is de assimilatenbehoefte van het gewas laag en teert het gewas op de bol.

Het duurt ook enige kasweken voordat het blad efficiënt licht onderschept. Lampen kunnen dan gedimd branden en bij voldoende daglicht afgeschakeld worden. Sturen op een efficiëntere lichtonderschepping in de beginfase biedt perspectief voor de lelieteelt. In de laatste teeltfase nam bij ‘Robina’ en ‘Santander’ het bolgewicht weer toe. In die fase kan minder belicht worden mits dit niet ten koste gaat van de bloemkwaliteit. ‘Brindisi’ en ‘White Heaven’ blijft tot oogst in toenemen in takgewicht, zonder toename van bolgewicht. Minder belichten in de laatste fase is hier niet aan te bevelen. Deze studie, uitgevoerd door het team van Plant Lighting, biedt de basis voor het parametriseren van een groeimodel voor lelie. Op basis van zo’n groeimodel kan veel preciezer bepaald worden hoeveel op welke momenten belicht moet worden.

Verloop van het gewicht van de bol, het blad, de stengel (inclusief ondergronds stengeldeel) en de bloem vanaf planten tot oogst van Santander en Robina. Beide zijn drie weken na poten uitgezet in de kas. Ieder datapunt is het gemiddelde van 4 kisten met 6 takken per kist. In de onderste twee grafieken is het bolgewicht niet meegenomen. Nb. het laatste datapunt voor Robina is ongeveer een week na veilstadium.

Sander Hogewoning en Jan Barendse

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024