Grote etiketuitbreiding voor Met 52 OD

Op verzoek van LTO Glaskracht Nederland heeft het Ctgb besloten het gebruiksgebied van het middel Met 52 OD, op basis van Metharhizium anisopliae stam F52, met een groot aantal toepassingen uit te breiden. Dit groene insecten- en mijtenbestrijdingsmiddel is straks in te zetten in bedekte en onbedekte teelten van bloemisterij, boomkwekerij-, groente- en akkerbouwgewassen.

“Groene gewasbeschermingsmiddelen zijn noodzakelijk om het IPM-systeem verder te optimaliseren. Ik ben blij dat er nu een mooi glastuinbouw breed etiket gerealiseerd lijkt te zijn,” aldus LTO Glaskracht Nederland voorzitter Sjaak van der Tak. “Het is nu echter zaak dat het middel snel beschikbaar komt voor de Nederlandse (glas)tuinder.”

Fonds Kleine Toepassingen
Wijzigen in deze etiketuitbreiding zijn tot stand gekomen in goede samenwerking met toelatingshouder Novozymes Frances S.A.S, distributeur Bayer Cropscience en de Coördinator Effectief Middelenpakket (CEMP) van LTO Glaskracht Nederland. De Trustee Bijzondere Toelatingen heeft de aanvraag ingediend. De kosten voor de aanvraag en beoordeling van de NLKUG aanvraag zijn gefinancierd uit het Fonds Kleine Toepassingen (door het ministerie van LNV, landbouwbedrijfsleven en Nefyto).

Deze etiketuitbreiding is beoordeeld conform artikel 51 EG 1107/2009. Er zijn voor deze toepassingen geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek uitgevoerd. Er wordt daarom aangeraden een proefbehandeling uit te voeren voordat het middel wordt gebruikt. Gebruik van dit middel in deze toepassingsgebieden komt voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker.

De etiketuitbreiding betreft:

  • De toelating als gewasbehandeling in vruchtgroenten van Cucurbitaceae met eetbare schil (onbedekte teelt), vruchtgroenten van Cucurbitaceae met niet-eetbare schil (onbedekte teelt), bolbloemen en knolbloemen (bedekte teelt), snijbloemen (bedekte teelt), boomkwekerijgewassen (bedekte teelt), sierheesters (onbedekte teelt), heide soorten (onbedekte teelt), bos- en haagplantsoen (onbedekte teelt), vruchtbomen en -struiken (onbedekte teelt), vaste planten (bedekte teelt), vaste planten (onbedekte teelt).
  • De toelating als grondbehandeling in oliehoudende zaden, peulvruchten, lupine (peulvrucht), veldboon (peulvrucht), vezelgewassen, witlof (pennenteelt), chicorei, graszodenteelt, klein fruit, kiwi, bladgroenten, koolgewassen (bedekte teelt), wortelen knolgewassen, asperge, kruidenteelt vers of gedroogd, gladiool (onbedekte teelt), bloemisterijgewassen (grondgebonden bedekte teelt), bloemisterijgewassen (onbedekte teelt), boomkwekerijgewassen (bedekte teelt), vaste plantenteelt, veredelingsteelt en zaadteelt (bedekte teelt), onbedekte teelt van: veredeling en zaadteelt van groentegewassen, fruitgewassen, kruiden, sierteeltgewassen, bieten, oliehoudende zaden, vezelgewassen, groenbemestergewassen, voedergewassen en witlof, chicorei, boekweit, hop en meekrap.
  • De toelating als aangietbehandeling in potplanten (bedekte teelt), boom-kwekerijgewassen (containerteelt), vaste planten (containerteelt).

Jeannette Vriend

Glastuinbouw Nederland - © 2024