Grote verschillen inkomsten Nederlandse glastuinbouwbedrijven

Het gemiddelde inkomen uit een glastuinbouwbedrijf in 2017 wordt geraamd op €244.000 per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje). Dat is een stijging van bijna €12.000. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. De verschillen tussen bedrijven zijn echter groot.

Het inkomen uit bedrijf steeg met name door de goede resultaten die geraamd zijn voor de pot- en perkplantenbedrijven. Bij de glasgroentebedrijven ging het gemiddeld iets minder goed, maar blijft het inkomen wel op een hoog niveau. Snijbloemenbedrijven zitten hier met een lichte inkomensstijging tussenin.

Het groene vlak in de figuur geeft de spreiding van het inkomen aan. Binnen dit vlak valt het inkomen van 60% van de bedrijven in de glastuinbouw. Twintig procent van de bedrijven scoort lager dan de ondergrens en een even grote groep scoort hoger dan de bovengrens van het vlak. De ondergrens van dit vlak is ten opzichte van het vorige jaar iets gezakt. Vorig jaar lag de ondergrens op 36.600 euro en in 2017 wordt deze ondergrens geraamd op 35.000 euro. Er zijn dus, ondanks het hoge geraamde gemiddelde inkomen van 244.000 euro in 2017, nog steeds bedrijven die het met een relatief laag inkomen moeten stellen. Een laag inkomen hoeft overigens niet altijd direct een bedrijf in de problemen te brengen.

De lijn van het gemiddelde inkomen ligt wat hoger boven in het groene vlak, wat een aanwijzing is dat een beperktere groep bedrijven voor dit hoge gemiddelde inkomen zorgt.

Aan de bovenkant van het groene vlak is een sterke stijging te zien. Voor 20% van de bedrijven wordt in 2017 een inkomen hoger dan 327.500 euro per onbetaalde aje geraamd; een stijging van bijna 15.000 euro ten opzichte van vorig jaar. Dit is een hele mooie vergoeding die de ondernemers en hun huishoudens hebben behaald voor de inzet van hun arbeid en kapitaal in het bedrijf.

De spreiding in het inkomen kan vele redenen hebben. Zo kunnen, naast een verschil in productkeuze en opbrengstprijzen, de omvang van het bedrijf, de arbeidsinzet of bedrijfsomstandigheden een rol spelen bij de inkomensvorming.

Bron: Agrimatie.nl

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024