Handelsverbod Japanse duizendknoop in voorbereiding

Het ministerie van LNV werkt momenteel aan een handelsverbod in Aziatische duizendknopen. Het gaat hier specifiek om een verkoopverbod op de invasieve uitheemse soorten of delen daarvan die kunnen overleven en zich vervolgens kunnen voortplanten.

Het betreft de volgende soorten:

  1. Japanse duizendknoop (Fallopia japonica inclusief Fallopia japonica var.compacta);
  2. Sachalinse duizendknoop (Fallopia sachalinsensis); 
  3. Bastaardduizendknoop (Fallopia x bohemica).

Voor zover de specialisten van Glastuinbouw Nederland hebben kunnen nagaan, levert dit verbod geen problemen op voor de glastuinbouwtelers. Mocht dit voor bedrijven toch grote gevolgen hebben, dan is het verzoek dit door te geven of kenbaar te maken bij de internetconsultatie die hierover dit najaar wordt gehouden.

Zeer invasief
Het ministerie van LNV werkt aan dit handelsverbod vanwege een motie van Kamerlid Bromet, aangenomen in de Tweede Kamer op 15 december 2019. In deze motie wordt de regering verzocht de verkoop van de Japanse duizendknoop per 1 maart 2020 te verbieden.
De Japanse duizendknoop  komt in Nederland wijdverspreid voor en is zeer invasief. De plant kan onder meer grote schade veroorzaken aan funderingen, verhardingen, infrastructuur, rioleringen en drainagebuizen.
Zie voor meer informatie de factsheet over Japanse duizendknoop op de site van de NVWA  en het landelijk protocol omgaan met Aziatische duizendknopen.
Foto: Wageningen University & Research

Glastuinbouw Nederland - © 2024