HBO & WO talent gaat impact maken in de Food & Flower industrie

De Food & Flower industrie staat te springen om talenten met frisse blikken en nieuwe – niet alleen groene – expertises. Maar juist deze hoger opgeleide talenten hebben vaak onvoldoende beeld van de kansen en wereldwijde impact waarin ze zelf het verschil kunnen maken. Hoog tijd voor verandering, vinden HortiHeroes, Glastuinbouw Nederland, Handel Groeit, World Horti Center en AVAG. Zij slaan de handen ineen om hbo en wo -talenten aan te trekken én te verbinden aan de veelzijdige sector.

Uit onderzoek van Hogeschool Inholland en Haagse Hogeschool blijkt dat veel jongeren geen (goed) beeld hebben van werken in de Food & Flower industrie. Daardoor maken relatief weinig master studenten de keuze voor een carrière in deze industrie. De uitdagingen waar de sector en bedrijven momenteel voor staan, maken het aantrekken van jonge, hoogopgeleide talenten juist noodzakelijk. Juist in wendbare complementaire teams – waar specialisten met groene vakkennis samenwerken met experts op het gebied van data, logistiek, techniek, marketing en sales – kunnen we snel inspelen op onder andere digitale, circulaire en marktgedreven transformaties. Dit vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden en dus naast ‘groene kennis’ om een bredere verbinding met het ‘grijze onderwijs’. 

Succesvolle pilots met passie en innovatie
De eerste pilots van het collectief laten veelbelovende reacties zien. In november 2020 hebben HortiHeroes, World Horti Center en Greenport West-Holland het initiatief genomen om de tuinbouwketen tijdens de online Sustainability Career Day te presenteren aan ruim 40 studenten van TU Delft en Leiden Universiteit. Hierbij werd het verhaal van sector verteld vanuit een duurzaamheidsperspectief door gepassioneerde vernieuwers. De deelnemende studenten bleken verrast over de duurzame innovatiekracht en de impact op globale uitdagingen rondom gezondheid, geluk en duurzame voedselvoorziening.

Klik hier voor het uitgebreide persbericht op de website van HortiHeroes.

Jacqueline Kroon

Glastuinbouw Nederland - © 2024