Helpen biostimulanten bij kouder telen?

Is het mogelijk om kouder te telen zonder productie in te leveren met behulp van biostimulanten? Deze vraag probeert Glastuinbouw Nederland te beantwoorden door middel van een screeningsproef die wordt uitgevoerd door Vertify. In dit onderzoek zijn veertien verschillende biostimulanten toegepast in het toetsgewas chrysant, die onder een viertal verschillende temperatuurregimes worden geteeld.

Vrijdag 13 januari 2023 zijn alle producenten van de in deze proef geteste biostimulanten uitgenodigd om de proef te komen bezoeken. De biostimulanten zijn in de geadviseerde dosering bespoten of aangegoten bij de chrysantenplanten op verschillende toepassingsmomenten. In deze proef worden de effecten van de biostimulanten bij vier verschillende temperatuurregimes vergeleken, die variëren van een etmaaltemperatuur van continu 13 graden tot een gemiddelde etmaaltemperatuur van 18,5 graden (max 19-min 18). Een continue 17 graden behandeling en een gemiddelde etmaaltemperatuur van 15 (max 17 –min 13). In het onderzoek zijn zeer duidelijk groei- en ontwikkelingsverschillen te zien tussen de verschillende temperatuurregimes.

Verschillen
De proef is nu een zestal weken na het planten, waarbij de biostimulanten één of tweewekelijks zijn ingezet. Op dit moment blijken de verschillen in lengte en bladkleur tussen de verschillende biostimulanten onderling en in vergelijking met die van de onbehandelde chrysantentakken nog niet goed zichtbaar te zijn. Ook zijn er, als het gaat om uitsluitend de lengtegroei, nog geen significante verschillen waarneembaar. Uiteraard hopen we aan het einde van de proef meer verschillen te zien in bijvoorbeeld het vers- en drooggewicht aan het einde van de teelt. Ook zal na afloop de wortelkwaliteit en de uniformiteit van het proefveld worden beoordeeld.

Neem voor vragen of meer informatie contact op met Jeannette Vriend of Jorrit Koeman.

De screeningsproef biostimulanten bij koude temperaturen wordt uitgevoerd door Vertify. Het onderzoek wordt gefinancierd via het gewasoverstijgend onderzoeksprogramma Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid en Kennis in je Kas (KijK).

Jorrit Koeman

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024