Henk Kolbach draagt stokje over aan Toon van Tuijl

Na 50 jaar actief te zijn geweest in de belangenbehartiging nam Henk Kolbach afgelopen dinsdag 19 februari afscheid als tuinbouwbestuurder vanuit de Bommelerwaard en Tielerwaard. Vanaf 2007 tot 2017 was Kolbach tevens actief in het bestuur van Glastuinbouw Nederland. Tijdens de regiobijeenkomst droeg Kolbach het voorzitterschap over aan Toon van Tuijl en ontving hij van Sjaak van der Tak een erelidmaatschap van Glastuinbouw Nederland.

De oud-voorzitter blikte terug op zijn lange bestuurlijke periode. Zijn eerste daad was een in 1965; een brief naar de minister over Japanse roest in chrysanten. “Na de oorlog was de regio arm, maar heeft zich hieraan ontworsteld. De ontwikkeling van de glastuinbouw heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. Alle bedrijven zijn wel met aardbeien begonnen, vaak ook onder plat glas.” In zijn bestuursperiode is de glastuinbouw aangesloten op gas en heeft hoogwater gedreigd in 1996 met evacuatie van het gebied. Kolbach: “Niet alles lukte helaas altijd, zoals de ruimtelijke uitwerking van voor de Bommelerwaard in de PIP. Sleutelwoord is een goede betrokkenheid van de ondernemers in de belangenbehartiging. Ik hoop dit in de toekomst zo blijft.”

Het thema plantgezondheid stond tevens centraal op de bijeenkomst. Beleidsspecialist Plantgezondheid Helma Verberkt van Glastuinbouw Nederland ging in op IPM en weerbaar telen en het innovatieprogramma. Door aanwezige leden werd grote zorg geuit over de beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen.

Gerard Selman

Glastuinbouw Nederland - © 2024