Heretikettering fungiciden, wat betekent dit voor u?

Onlangs zijn door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) de eerste heretiketteringsbesluiten voor de fungiciden gepubliceerd. Na de geslaagde lobby, mede door LTO Glaskracht, werd de heretikettering van insecticiden en groeiregulatoren uitgesteld tot 1 januari 2018 en van fungiciden tot 1 januari 2019.

Voor de glasgroente- en bloemisterijgewassen zijn de besluiten voor AQ10 (bedekte teelt van komkommer, tomaat en paprika), Dithane DG NewTec (onbedekte teelt bloemisterijgewassen) en Penncozeb 80 WP (bedekte teelt bloemisterijgewassen) relevant. De komende tijd zullen meer fungicide etiketten volgen. 

De meeste heretiketteringsbesluiten voor de insecticiden en groeiregulatoren zijn inmiddels gepubliceerd. Er is voor de nu nog geldende oude etiketten een reguliere aflevertermijn van een half jaar en opgebruiktermijn van 1,5 jaar vastgesteld. Voor de oude fungicide etiketten betekent dit een aflevertermijn tot 1-7-2019 en een opgebruiktermijn tot 1-7-2020.

Informatie Ctgb leidend
Zodra er belangrijke wijzigingen van etiketten van gewasbeschermingsmiddelen zijn in de glastuinbouw of zomerbloemen, wordt u hierover via onze nieuwsberichten geïnformeerd. Blijf de informatie op de Ctgb website goed in de gaten houden. Dit is leidend. De NVWA controleert streng of niet van de wet wordt afgeweken.

Nieuwe etiketten
Bij nieuwe middelen en herregistratie van middelen is de heretikettering direct doorgevoerd. Op deze etiketten staat in tabelvorm al exact vermeld welke concentratie en welke frequentie per teeltcyclus of per 12 maanden maximaal aangehouden moet worden.

Glastuinbouw Nederland - © 2024