HNT Gerbera: resultaten uit de praktijk

Het is alweer vijf jaar geleden dat Leo van Holstein van Holstein Flowers de overgang van HNT ‘in het onderzoek’ naar de praktijk maakte. Inmiddels maakt zijn bedrijf alweer vanaf het najaar van 2012 gebruik van systemen die het makkelijker maken om twee schermen gesloten te houden.

Holstein heeft de eerste twee seizoenen geteeld met luchtslurven ‘onderdoor’ het gewas en mede door het monitoringsproject, wat is uitgevoerd door TTO en gefinancierd door Kas als Energiebron, werd na twee seizoenen duidelijk dat dit niet de weg was. De gehele kas is daarom per 2015 ingericht met slurven ‘bovendoor’.

Binnen de gerberateelt liepen twee monitoringsprojecten. Een bij Holstein met TTO en de andere bij Zuijderwijk-Witzier met Wageningen UR Glastuinbouw. Projectleider Inno-Agro en de BCO van TTO hebben zich ingespannen om de twee projecten onder een paraplu te brengen. Hierdoor kwam er meer kennis aan boord (Peter van Weel van Wageningen UR Glastuinbouw) en werd de kennisuitwisseling geoptimaliseerd.

Monitoring op twee bedrijven
In het project van het afgelopen seizoen zijn twee typen systemen gemonitord op twee verschillende bedrijven:

  1. Zuijderwijk: Luchtinbreng ‘bovendoor’ middels het ventilation jet systeem 24.600 m2
  2. Holstein: Luchtinbreng ‘bovendoor’ middels luchtslurven AFD 1 t/m 8 ; totaal 45.600 m2

De vragen die in de praktijk leven zijn natuurlijk wat de voor- en nadelen zijn van deze systemen. Hoeveel energie er bespaard wordt en welke teeltvoordelen er kunnen worden behaald. Het blijft lastig om verschillende bedrijven met ook verschillende kasopstanden (bjr) en belichtingsintensiteiten te vergelijken, daarom allereerst de twee bedrijven van Holstein Flowers:

Wanneer beide bedrijven met elkaar vergeleken worden is de energiebesparing 12%. Voor een buitenstaander kan dat als een slechts kleine verbetering worden opgevat. Daarom is het ook goed om eens te kijken naar vergelijkbare bedrijven in de praktijk.

Zowel Zuijderwijk als Holstein zijn de koplopers op het vlak van implementatie van de principes van HNT en weten ook in hun met twee schermen en zonder LBK een goed resultaat te halen. Kijken we in de vergelijking naar deze twee bedrijven ten opzichte van collega bedrijven in de praktijk zien we het volgende:

In de figuur is cumulatieve energieverbruik in MJ/m2 weergegeven over het jaar 2015 (relatief warme nov-dem). De besparing in MJ was in 2015 voor Holstein zo’n 19% ten opzichte van een gemiddeld praktijk verbruik van 1645 MJ over 2015. Zuijderwijk-Witzier heeft in deze periode zelfs 37% energie bespaard ten opzichte van het groepsgemiddelde.

Het eindverslag van het onderzoek is eind oktober beschikbaar.

Diepgaander onderzoek naar energieverbruik, uitstraling en natslaan bloem
In 2015 was de veronderstelling dat de netto uitstralingsmeter en de Pyrgeometer tezamen een exact beeld gaven van de hoeveelheid uitstraling die gecompenseerd moet worden (door scherm, buis of combinatie van beiden. Het bleek genuanceerder te liggen, omdat de bloem boven het gewas uitsteekt en de meetbox geen waargetrouw beeld geeft van het microklimaat rondom de bloem. De volgende beelden van een warmtecamera maken dat duidelijk. Er zijn momenten dat het hart van de bloem qua temperatuur onder het dauwpunt komt.

   

Reden om komende jaar de monitoring voort te zetten met een focus op de uitstraling van de bloem.

Dit onderzoek is gefinancierd door Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Kas als Energiebron

TTO

Glastuinbouw Nederland - © 2024