Hoe zit het met loondoorbetaling in geval van quarantaine?

Nu het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames weer flink oploopt, stellen ondernemers steeds vaker de vraag hoe het nu zit met de loondoorbetalingsverplichting in geval van quarantaine. En wat moet een ondernemer doen als iemand ziek wordt? De Werkgeverslijn land- en tuinbouw krijgt hier wel veel vragen over van werkgevers. De afspraken op een rij.

Als werknemers in quarantaine moeten vanwege een coronabesmetting van een gezinslid en daardoor tijdelijk niet kunnen werken op de bedrijfslocatie, moet de werkgever toch het loon doorbetalen. Dit is ook het geval wanneer de werknemer moet thuisblijven vanwege en verkoudheid, het wachten op een testafspraak en/of de bijbehorende testuitslag.

Compensatieregeling
In dit soort gevallen geldt de hoofdregel: als de werknemer de arbeid niet verricht, moet de werkgever het loon doorbetalen. De hoofdregel gaat niet op als de oorzaak waarom het werk niet wordt verricht in de risicosfeer van de werknemer ligt. Dat is normaliter bijvoorbeeld het geval bij te laat komen of bij werkweigering. Quarantaine ligt echter niet in de risicosfeer van de werknemer. Deze loondoorbetalingsverplichting geldt niet als werknemers, bijvoorbeeld voor vakantie, naar een gebied zijn geweest dat bij vertrek al een oranje of rood reisadvies had.
Samen met LTO Nederland, NFO en VNO-NCW/MKB Nederland voert Glastuinbouw Nederland lobby over een compensatieregeling voor werkgevers voor deze loondoorbetalingsplicht. In de gesprekken zijn inmiddels al vele compensatieopties verkend, maar vrijwel alle opties stuiten tot nu toe op onuitvoerbaarheid.

Webinar: Wat als iemand corona heeft
Daarnaast komen er veel vragen binnen over wat te doen als een werknemer corona heeft. Hiervoor ontwikkelen de samenwerkende organisaties een handboek en voeren ze overleg met de GGD. Stigas zorgt daarbij voor ondersteuning.
Op 12 oktober wordt er door de Werkgeverslijn land en tuinbouw een webinar georganiseerd, waar naast Peter Baltus van LTO Nederland ook Peter Loef namens Glastuinbouw Nederland een bijdrage aan levert.

Klik hier voor meer informatie over het webinar.
Onderstaand bij de downloads een eerder verschenen artikel over werken met internationale werknemers in coronatijd.

Glastuinbouw Nederland - © 2024