‘Huidige Europese maatregelen ontoereikend op langere termijn’

CDA-Europarlementariër Esther de Lange bracht donderdag 7 mei een virtueel bedrijfsbezoek aan bloementelers Bas Boevée van Ichtus Flowers en Maurice van der Hoorn van Van der Hoorn Orchideeën. De siertelers spraken met het Europarlementslid via videoconference over de coronacrisis en de situatie van de Nederlandse sierteelt. Beide telers stipten aan dat ze meer perspectief wilden voor het najaar en de verdere toekomst.

Verder werd gesproken over de verschillende steuninitiatieven voor de sierteelt op Europees niveau, ketenbreed. Vanaf vandaag treden door de Europese Commissie voorgestelde noodmaatregelen in werking op basis van artikel 222 van de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO). Dat stelt de Europese Commissie in staat in te grijpen bij ernstige marktverstoring. Dit kan een mogelijkheid zijn voor de bollensector. 
De termijn van het Nederlands noodfonds loopt namelijk af in juni, terwijl de bollensector pas problemen voorziet in de periode juli-augustus. Europarlementslid De Lange beaamde dat de huidige Europese maatregelen enige soelaas bieden voor de sector, maar dat ze op de langere termijn ontoereikend zijn.

Sector niet verder onder druk
Met het oog op toekomstige Europese wetgeving zoals de Biodiversiteitsstrategie en het Farm-to-Fork initiatief benadrukte De Lange dat deze initiatieven best uitgesteld worden tot na de zomer, maar dat publicatie vooralsnog eind deze maand gepland staat. Hierbij geldt dat moet worden voorkomen dat de Nederlandse tuinbouw nog verder onder druk komt te staan in deze toch al moeilijke tijd.

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024