Huisvesting internationale medewerkers in het nieuws

Bij internationale medewerkers bieden ondernemers in de glastuinbouw werk en goede huisvesting. Een vraagstuk waar in onze sector hard aan wordt gewerkt. De glastuinbouw heeft gezamenlijke normen voor huisvesting en het werken met een keurmerk. Leden van Glastuinbouw Nederland bieden uitsluitend gecertificeerde huisvesting aan.

Nederland-breed zijn we helaas nog niet zo ver. Twee jaar geleden bond een zorgvuldig samengestelde groep publiek-private partijen de strijd aan met de uitbuiting van Internationale Medewerkers in het Westland. Een unieke én vruchtbare samenwerking blijkt inmiddels.
In het Fieldlab Go West slaan Openbaar Ministerie, politie, Arbeidsinspectie, ABU, FNV en Glastuinbouw Nederland de handen in elkaar om de misstanden in huisvesting in het Westland aan de kaak te stellen. Per situatie wordt gekeken hoe een doorbraak tot stand kan komen. 

Pointer
In de afgelopen periode is gekozen om het televisieprogramma Pointer in te schakelen. Pointer verricht onderzoeksjournalistiek naar misstanden. In de uitzending van zondag 23 oktober kwamen de door het Fieldlab aangereikte casussen voor migranten huisvesting aan de orde. Zondag 30 oktober vervolgt Pointer haar verhaal.

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024