In de media: telers en Glastuinbouw Nederland over impact gasprijs

De landelijke en regionale media heeft afgelopen week weer grootschalig aandacht besteed aan de impact van de hoge gasprijzen op de glastuinbouw. Naast een reactie van voorzitter Adri Bom-Lemstra of energiespecialist Alexander Formsma vroegen de redacties unaniem ook om een naam van een teler die nadrukkelijk te leiden heeft van de ontstane situatie.

Rode draad in de vragen van de media: hoeveel telers moeten er stoppen; wanneer verwachten jullie lege schappen in de winkels; hoe groot is de schade onder telers, worden groenten, bloemen en planten veel duurder voor de consument?
Juist die vragen zijn op dit moment nog niet of nauwelijks te beantwoorden. De geinterviewde telers voor zowel radio, televisie als dagbladen beperkten zich dan ook logischerwijs tot hun persoonlijke situatie, hier en daar aangevuld met een algemeen beeld op basis van geluiden van collega's. Een boodschap die zowel door de telers, maar zeker ook door voorzitter Adri Bom-Lemstra in alle gesprekken nadrukkelijk is uitgedragen, is het traject van verduurzaming dat de glastuinbouw jaren geleden al heeft ingezet. In de uiteindelijke reportages is dat gelukkig wel hier en daar aan bod gekomen, maar dat had veel nadrukkelijker gemogen. Helaas heb je daar als informant of organisatie onvoldoenbde grip op.

Reportages
Vanwege copyrights is het lastig om de artikelen uit de landelijke kranten te delen, maar via onderstaande linkjes zijn wel enkele televisiereportages  terug te zien. In sommige gevallen moet het betreffende onderwerp even worden opgezocht.

Komkommerteler Jaco den Bakker en Adri Bom-Lemstra bij 1Vandaag. Klik hier.
Chrysantenteler Wouter Duijvesteijn bij NOS (Journaal). Klik hier.
Tomatenteler Jacob van den Belt bij De Stentor. Klik hier.
Tomatenteler Theo Ammerlaan en Adri Bom-Lemstra bij Nieuwe Oogst TV. Klik hier.
 

Roger Abbenhuijs

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024