Initiatiefwet schrappen geborgde zetels kritisch ontvangen

Het wetsvoorstel om de geborgde zetels af te schaffen is kritisch ontvangen. LTO herkent veel van de zorgen in de schriftelijke behandeling van het initiatiefwetsvoorstel van Bromet (GroenLinks) en De Groot (D66). De vragen van de Tweede Kamer fracties zijn inmiddels gepubliceerd.

Niet alleen vanuit de politiek komt er kritiek. Ook experts zijn weinig enthousiast voor het wetsvoorstel in deze vorm, bleek bij het rondetafelgesprek dat vorige week plaatsvond.

Rondetafelgesprek
De schriftelijke ronde volgt een week na het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer dat georganiseerd was op initiatief van het CDA. Namens LTO sprak waterschapsbestuurder Siem Jan Schenk in. Vrijwel geen van de sprekers in deze hoorzitting steunde het wetsvoorstel in de huidige vorm. Bovendien leken de experts dit voorstel als prematuur te beschouwen. De aangedragen zorgen en vragen zijn opgepakt door de aanwezige Tweede Kamerleden en terug te lezen in het verslag.

Meerderheid onzeker
De deelnemende partijen in deze schriftelijke behandeling hebben zich al eerder publiekelijk uitgesproken als voor- of tegenstander van de geborgde zetels. In dat opzicht leverde deze ronde geen verrassingen op. Het zijn juist de partijen die ontbreken die nog kleur moeten bekennen. Zij kunnen het verschil maken bij de uiteindelijke stemmingen in Tweede en Eerste Kamer. Bromet en De Groot rekenden eerder dit jaar op een meerderheid voor hun wetsvoorstel, maar de uitkomst is nog niet zeker.

Alternatieven of waterschap geheel afschaffen?
Voor het CDA is het, ook na het rondetafelgesprek, nog niet duidelijk welk probleem met dit wetsvoorstel opgelost wordt. Verschillende fracties vragen ook of er aan alternatieven is gedacht in plaats van het botweg afschaffen van de geborgde zetels. Zo vragen de SGP en BBB naar het verkleinen van het zetelaantal voor de geborgde categorieën als alternatief. Voor enkele partijen is het afschaffen van de geborgde zetels daarentegen juist een tussenstap tot het volledig afschaffen van de waterschappen. In het verslag wordt dit expliciet genoemd door de SP, maar ook andere partijen hebben dit eerder aangegeven. Het is de vraag of de initiatiefnemers van deze wet hier aan willen bijdragen.

Hoe nu verder
Bromet en De Groot moeten nu als initiatiefnemers alle vragen beantwoorden. Daarna kan de wet geagendeerd worden voor behandeling in de Tweede Kamer. De regionale LTO-organisaties en LTO Nederland werkten de afgelopen maanden nauw samen VNO-NCW, NVWB en FPG om de kennis en expertise van geborgde zetels te behouden. De komende tijd zal er opnieuw contact zijn met de politieke partijen. Daarbij wordt opgeroepen dit unieke en wereldwijd bewonderde democratisch bestel te beschermen tegen politisering en polarisatie.

LTO Nederland

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024