Internationaal reizen met Digitaal Corona Certificaat per 1 juli

Sinds vorige week is een nieuwe fase aangebroken wat betreft het reizen in coronatijd. Vanaf 1 juli kan in Europa worden gereisd met het Digitaal Corona Certificaat. Hiermee kunnen reizigers makkelijk aantonen of zij getest, gevaccineerd of hersteld van corona zijn. In Nederland gebruik je hiervoor de app CoronaCheck. Een negatieve testuitslag plaats je zelf met je DigiD of een code die je van het testcentrum hebt gekregen. Voor een herstelbewijs of vaccinatiebewijs is een DigiD nodig.

Wat nu als je geen DigiD hebt en je wilt een vaccinatiebewijs?
Internationale werknemers die gevaccineerd zijn, maar geen DigiD hebben kunnen het vaccinatiebewijs niet digitaal in de CoronaCheck app zetten. Het advies van Rijksoverheid is om in dit geval contact op te nemen met het 24/7-contactcentrum van het ministerie van Buitenlandse Zaken of het telefoonnummer 0800 – 1351. Je wordt dan doorverwezen naar een speciale helpdesk. Daar kan met het burgerservicenummer (BSN) en postcode een papieren coronabewijs worden aangevraagd. In de praktijk merken we dat dit momenteel moeizaam verloopt. Loop je hier ook tegen aan? Dan horen wij dit graag, zodat deze signalen kunnen worden doorgegeven aan de overheid. Overigens is het probleem daar ook bekend en geven zij aan te werken aan een oplossing.

Is een internationale werknemer volledig in het eigen land gevaccineerd, dan moet daar het vaccinatiebewijs worden opgevraagd. Elk land heeft zijn eigen corona-app. Als de tweede prik in Nederland is verkregen, dan kan hier wel een vaccinatiebewijs worden aangevraagd. Dat kan dus via CoronaCheck of bij geen DigiD, via de helpdesk van Buitenlandse Zaken.

Werkgeverslijn land- en tuinbouw

Glastuinbouw Nederland - © 2024