Inwerkingtreding Omgevingswet opnieuw uitgesteld

Minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft vrijdag 14 oktober een voortgangsbrief over de Omgevingswet gestuurd aan de Eerste Kamer. In deze brief gaat de minister in op verschillende scenario’s, die onder andere zijn gebaseerd op het eerder verschenen rapport van het Adviescollege ICT.

Klik hier voor de tekst van de kamerbrief.

Na overleg met andere betrokken overheden (provincies, gemeenten en waterschappen) en het bedrijfsleven, heeft de minister besloten dat het beter is om de inwerkingtreding van de Omgevingswet uit te stellen tot 1 juli 2023. Op deze manier ontstaat er meer tijd voor het testen en aanvullen van het digitaal stelsel en zijn er waarschijnlijk minder Tijdelijk Aanvullende Maatregelen (TAM) nodig.

Aanloopproblemen
Een langer uitstel met daarbij een herziening van het digitaal stelsel ziet de minister niet zitten, omdat het te weinig voordelen oplevert en de voordelen van de Omgevingswet te lang vertraagd worden, waardoor de woningopgave, energietransitie en de aanpak van stikstof in de knel komen.
Positief in de brief van de minister is dat ook bij inwerkingtreding op 1 juli 2023 rekening wordt gehouden met aanloopproblemen en dat daarvoor hulpstructuren, een versterkte serviceketen en calamiteitenmanagement worden gerealiseerd.

Guus Meis

Glastuinbouw Nederland - © 2024