Inzicht in oorzaken achterblijven waterkwaliteit

In opdracht van LTO Glaskracht Nederland wordt in een tweejarig project onderzoek gedaan naar de oorzaken waarom de waterkwaliteit van het oppervlaktewater niet afdoende verbeterd. In de afgelopen jaren is het bedrijfsafvalwater aangesloten op de riolering en wordt vergaand het drainwater hergebruikt. De verbetering van de waterkwaliteit is helaas nog onvoldoende.

Binnen dit project willen we inzichtelijk maken wat de oorzaak is en met deze kennis methoden ontwikkelen die telers in staat stellen de oppervlaktewaterkwaliteit te verbeteren. Doel is zoveel mogelijk middelen beschikbaar te blijven houden voor de sector. Voor dit project worden deelnemers gezocht! U kunt al deelnemen door (telefonisch) een vragenlijst met de projectuitvoerder door te nemen.

In het project kijken we naar de volgende waterstromen:

  • Filterspoelwater (indien gespoeld met onbemest gietwater)
  • Lozingswater in teelten op andere substraten dan steenwol (kokos/veen/perliet)
  • Proceswater (fustspoelwater, transportwater, voorbehandelingswater, etc.)
  • Reinigingswater leidingen
  • Reinigingswater binnenzijde kasdek
  • Onderbemalingswater (referentiemeting vóór de teeltwisseling)
  • Reinigingswater teeltgoten/teelttafels/teeltvloer
  • Slib uit draintanks

Waterstromen in beeld
We doorlopen met u een vragenlijst (kost een half uur tot een uur), om de waterstromen op uw bedrijf in beeld te krijgen. Bij 20-25 telers wordt vervolgens een planning gemaakt, welke waterstromen gemeten worden en op welke dagen de bemonsteringen plaats kunnen vinden. Van de waterstromen zullen we vaststellen of ze gewasbeschermingsmiddelen bevatten en meten we de EC, pH, de nutriëntensamenstelling en de concentratie reinigingsmiddelen. De gegevens worden geanonimiseerd gerapporteerd.

Meedoen?
We hopen dat u mee wilt werken aan dit project, eventueel alleen voor het invullen van de vragenlijst. Hiermee helpt u de sector in het verlagen van de milieubelasting en het behoud van het middelenpakket. Lees hier meer hierover. Mocht u nog vragen hebben en/of u op willen geven dan kan dat bij Margreet Schoenmakers.

Margreet Schoenmakers

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024