IPM toegelicht op Dag van de Coöperatie

Tijdens de Dag van de Coöperatie bij Royal FloraHolland hebben telers en andere bezoekers een toelichting gekregen op geïntegreerde gewasbescherming (IPM). De interactieve stand van Glastuinbouw Nederland toonde het IPM-schema voorzien van echte ziekte en plagen in Petri schaaltjes. Ook hun daadwerkelijke biologische bestrijders werden getoond.

Nederlandse siertelers blinken uit in de productie van mooie en veilige tuinbouwproducten. Mede dankzij hun vakmanschap staat de grootste bloemenveiling ter wereld in Nederland. Tegelijkertijd is door de teeltintensivering de kwetsbaarheid van de productiesystemen toegenomen. De afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen wordt door de consument geassocieerd met ongewenste effecten op het gebied van gezondheid en milieu. Dit heeft geleid tot weerstand tegen gewasbeschermingsmiddelen en een dalende trend in het voor telers beschikbare aantal actieve stoffen.

Werkbare oplossing
Deze dalende tendens maakt het voor telers steeds lastiger om hun gewassen uitsluitend met gewasbeschermingsmiddelen te beschermen tegen ziekten en plagen. Voor de afnemende acceptatie en beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen wordt IPM steeds meer gezien als werkbare oplossing.

Jorrit Koeman

Glastuinbouw Nederland - © 2024