J.& P. Ten Have met Christmas Universe winnaar Poinsettia Award

Tijdens de goed bezochte jaarlijkse gewasbijeenkomst op donderdag 19 januari zijn de Poinsettia Awards uitgereikt. Na twee jaar individueel en op afstand konden de Poinsettia Awards dit keer weer tijdens een gezamenlijke bijeenkomst worden uitgereikt.

Net als in de jaren daarvoor was het voor individuele kwekers afgelopen seizoen weer mogelijk om de houdbaarheid van poinsettia’s te testen in de benchmark Poinsettia. Ook zijn de planten afkomstig van de sortimentsvergelijking weer getest op houdbaarheid. Voor de benchmark waren er 48 inzendingen. De kwaliteit dit jaar was goed te noemen en de uitslagen lagen daardoor ook dicht bij elkaar.

Genomineerden
Voor sortimentsvergelijking zijn er in totaal achttien variëteiten ingestuurd, ook hier lagen de resultaten dicht bij elkaar en heeft de uiteindelijke laatste test, de houdbaarheidstest, de doorslag gegeven. J. & P. Ten Have kwam met de inzending van Christmas Universe in de categorie 14 cm of groter rood als winnaar uit de bus voor de best houdbare poinsettia in de benchmark. Bij de sortimentsvergelijking scoorde PON 1037 van Beekenkamp Plants als beste en won daarmee de award voor ‘Beste Noviteit’. Hierbij telt niet alleen de houdbaarheid mee, maar ook de teelt (twee beoordelingen) en het cijfer dat het praktijkbedrijf geeft bij inpakken.
De andere genomineerden voor Benchmark Poinsettia waren:

  • SV.CO in de categorie tot 11 cm kleurtjes met Alaska
  • Firma P.A.M. van Os in de categorie tot 11 cm rood met Mars
  • Fa. Freek van der Velden in de categorie 12-13 cm kleurtjes met Alaska
  • Olij Exclusive in de categorie 12-13 cm rood Christmas Feeling
  • Kwekerij Baas in de categorie vanaf 14 cm kleurtjes met Alaska;

Toelichting
De gewasbijeenkomst startte bij Royal FloraHolland waar de aanwezigen werden ontvangen door Gerard van Deventer (voorzitter van de landelijke commissie) en Henk Barendse die houdbaarheidsproef begeleiden. Henk gaf een korte toelichting op de proef waarna de aanwezige de houdbaarheidsruimte bij Royal FloraHolland bezochten. Vervolgens werd er koers gezet richting De Tuinderij waar Linda de Ruyter van Pull Position toelichting gaf op de promotiecampagne die afgelopen jaar heeft gedraaid.
Ter afsluiting werden de oorkondes en awards uitgereikt aan de genomineerden en winnaars. Dat gebeurde door Henny Zwinkels, die na jarenlang voorzitterschap afscheid nam.

Het rapport van zowel de sortimentsvergelijking als de benchmark wordt onder de deelnemers verspreid zodra deze beschikbaar is.

Jasper van Diemen

Glastuinbouw Nederland - © 2024