Journalist Trouw krijgt uitleg plantgezondheid op paprikabedrijf

De aanleiding was een eenzijdig artikel in december vorig jaar over een rapportage van PAN Nederland. Journalist Onno Havermans van dagblad Trouw stond open voor het aanbod van de tuinbouwketen om een bezoek te brengen aan een glastuinbouwbedrijf. Op het bedrijf van paprikateler Hans van der Waal werd hij bijgepraat door de ondernemer zelf en een drietal specialisten.

De stappen die in de glastuinbouwsector worden gezet op gebied van plantgezondheid werden toegelicht door Nicolette Quaedvlieg (specialist voedselveiligheid bij GroentenFruit Huis), Jeannette Vriend (beleidsspecialist Plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland) en voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland.

Wederhoor
Doel van de bijeenkomst was het uitvoerig informeren van de journalist. In de hoop en verwachting dat bij toekomstige publicaties over plantgezondheid, gewasbescherming en MRL’s ook het verhaal van de sector wordt meegenomen; de journalistieke wederhoor zogezegd.
Het is niet uitgesloten dat het bezoek aan het bedrijf van Hans van der Waal al leidt tot een vervolgartikel, waarin ook andere betrokkenen die in december reageerden op het artikel in Trouw aan het woord komen.

Voedselveiligheid
De paprikateler uit Zevenhuizen, tevens voorzitter van de landelijke commissie, gaf in ieder geval een heldere uiteenzetting over de manier waarop hij op zijn 8 ha grote bedrijf (4 ha rood, 4 ha geel) zorgt voor een weerbaar gewas en de opbouw van een ‘standing army’ als biologisch antwoord op mogelijke plagen. De drie aanwezige specialisten gaven een gedetailleerde uiteenzetting over de stappen die telers op gebied van plantgezondheid hebben gezet de afgelopen jaren. Daarbij ook veel aandacht voor voedselveiligheid en de eisen die supermarkten stellen aan verse groenten en fruit.
Interessant is uiteraard om te horen welke vragen Onno Havermans had. Die varieerden van de inzet van verpakkingen, de teelt in Zuid-Europa, de uitdagingen op gebied van water, het gebruik van kunstmest en de mogelijkheden van biologische land- en tuinbouw.

Roger Abbenhuijs

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024