Kasgroeit en Stigas werken samen aan gezondheid, vitaliteit, ontwikkeling en motivatie

Hoe zorg je ervoor dat medewerkers vitaal en met plezier hun werk blijven doen en regelmatig nieuwe dingen leren? Aandacht voor hun inzetbaarheid is belangrijker dan ooit. Sinds mei 2019 trekken Kasgroeit en Stigas samen op om glastuinbouwbedrijven hierbij te ondersteunen. Omdat de noodzaak onder invloed van de coronapandemie alleen maar groter wordt, presenteren beide organisaties hun gezamenlijke, vaak gesubsidieerde, dienstverlening aan de hand van de ‘Kas van werkvermogen’ nu overzichtelijk op hun websites. Glastuinbouw Nederland heeft in eerder stadium al nadrukkelijk aangestuurd op meer samenwerking tussen beide instanties (zie bijlage).

Om hun werk goed te kunnen doen is het belangrijk dat medewerkers gezond en fit zijn en over de juiste kennis en vaardigheden beschikken. Daarnaast wil je als ondernemer dat ze hun motivatie behouden, of beter nog: dat die groeit. Samen bepalen al deze factoren het werkvermogen van medewerkers. De Finse professor Juhani Ilmarinen brengt het werkvermogen van medewerkers en de factoren die hier invloed op hebben helder in beeld met zijn ‘Huis van werkvermogen’. Voor de glastuinbouw is de ‘Kas van werkvermogen’ ontwikkeld.

Vier verdiepingen in evenwicht
De eerste drie verdiepingen staan voor wat de werknemer nodig heeft om productief en met plezier aan de slag te blijven. De vierde verdieping staat voor hoe de werkgever het werk organiseert en aanstuurt. Een goed werkvermogen krijg je als de eerste drie verdiepingen in evenwicht zijn met de vierde. Is een van de verdiepingen niet zoals het moet zijn, dan vermindert de inzetbaarheid van de medewerker.

  1. De basis is de gezondheid van je medewerker.
  2. Daarbovenop komen zijn competenties: heeft hij de juiste mix van kennis en vaardigheden?
  3. Op laag drie gaat het om drijfveren: wat motiveert jouw medewerker?
  4. Bovenin staat het werk zelf: de werklast, de taakverdeling en hoe je je bedrijf leidt.

De dienstverlening van Kasgroeit en Stigas heeft impact op elk van de vier verdiepingen. Op Kasgroeit.nl en Stigas.nl staat alles overzichtelijk bij elkaar en kunnen werkgevers bekijken wat op dit moment het beste bij hun bedrijf past.

Inzetbaarheid in de glastuinbouw
“We merken dat er veel aandacht is voor inzetbaarheid van medewerkers in de glastuinbouw. Hier wordt door de samenwerking van Kasgroeit en Stigas actief op ingespeeld waarbij wij elkaar uitstekend aanvullen”,  aldus Jeroen Verweij, Programmamanager Kasgroeit. 
“Met gezonde en betrokken medewerkers blijft je bedrijf innovatief en kun je inspelen op technologische ontwikkelingen en veranderende marktomstandigheden. Zie de Kas van het werkvermogen als een wegwijzer. Doel is op het juiste moment de goede dingen te kunnen doen.”, licht Iris Voorbergen, adviseur bij Stigas, toe.

Overzichtssheet
In de sectorcommissie glastuinbouw van Colland is een overzichtssheet opgesteld waarin alle activiteiten die door Colland Arbeidsmarkt worden gefinancierd zijn opgenomen. Glastuinbouw Nederland is daarbij betrokken op het gebied van: instroom van nieuwe mensen, het ontwikkelen en behouden van mensen; begeleiden van oudere werknemers in het kader van gezondheid en vitaal werken. Dit overzicht wordt binnenkort gepubliceerd.

Eva Cordewener (Kasgroeit)

Glastuinbouw Nederland - © 2023