KasPolitics: staatssecretaris Rummenie ervaart inzet op robotisering en innovatie in kas
De glastuinbouw van de toekomst berust op producten én werk met toegevoegde waarde. In een slimme, vrijwel autonome kas zullen robots dan ook steeds meer zwaar en repetitief werk overnemen. Op weg naar deze stip op de horizon blijven internationale werknemers voor de sector vooralsnog van levensbelang. Telers zetten daarom in op een totaalaanpak, waarvan goed werkgeverschap, huisvesting, opleiding en ontwikkeling en robotisering onderdelen zijn. Die boodschap gaf voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland in de overhandiging van de nieuwe toekomstvisie op arbeid in 2050 aan de staatssecretaris mee.
Innovatie als drijfveer
Er wordt al volop geautomatiseerd in de Nederlandse kassen. Tussen de Naaldwijkse Kalanchoë, Spathiphyllum en Kurkuma sprak Rummenie met Leo de Vries en Roy van der Knaap (beiden KP Holland) en Leon Dukker (Porta Nova) over de stappen die zij al hebben gezet richting autonoom telen. De ambities op het gebied van automatisering en digitalisering zijn hoog, juist in de sierteelt. Ook al verlopen veel handelingen in de teelt reeds autonoom, toch blijven met name in de laatste stappen – het verpakken en de kwaliteitscontrole – mensen nodig. Arbeid blijft, maar de competenties veranderen. In een hoogtechnologische omgeving blijven mensen cruciaal om data te analyseren, innovatieve oplossingen te vinden en met complexe systemen te werken.
Realisatie van de visie vraagt om een gezamenlijke investering in nieuwe technologieën en innovaties voor in onze kassen. De transitie naar robotisering kost tijd en geld. Bom-Lemstra: “Dat vraagt een stimulerend ecosysteem waarin bedrijven, overheid en kennisinstellingen samenwerken om de ontwikkeling en toepassing van slimme robots, sensoren en software te versnellen. Zo kunnen we onze glastuinbouw nog innovatiever maken.”
Volle inzet op innovatie
Om als glastuinbouw volledig klimaatneutraal en circulair te kunnen opereren en wereldwijd koploper te kunnen blijven, roept de sector de staatssecretaris op volop in te zetten op innovatie in de glastuinbouw. In het aangekondigde programma ‘Robots naar de boerenpraktijk’ ziet Glastuinbouw Nederland unieke kansen om deze transitie aan te jagen. Een dergelijke innovatie-impuls helpt om innovaties op gebied van arbeid, plantgezondheid, energie, water en circulariteit versneld in de praktijk uit te rollen. Ook hoopt de sector dat de bewindsman in Brussel met deze ambitieuze visie de boer opgaat. Niet alleen goed werkgeverschap maar ook concurrentievermogen en duurzaamheid van de Europese industrie is een speerpunt van de nieuwe Europese Commissie. Met deze visie op arbeid wil de Nederlandse glastuinbouw integraal invulling geven aan alle drie uitdagingen.
Foto: © ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur