Kennispodium Naktuinbouw over ‘Nieuwe Narigheid’

Naktuinbouw organiseert op dinsdagmiddag 8 juni het eerste kennispodium van 2021. Het thema van de online bijeenkomst is 'Nieuwe narigheid'. Daarin gaan specialisten van Naktuinbouw en de NVWA in gesprek met onder andere telers over nieuwe ziekten en plagen. Aanmelden kan via de link onderin dit bericht.

In de internationale handel van zaden, bloemen, planten en (vrucht)bomen liften regelmatig ziekten mee die wij in Europa of Nederland niet kennen. Of er duiken ziekten op in een reeks van nieuwe waardplanten. Deze nieuwe narigheid kan voor veel ellende zorgen in de handel. Maar ook in de teelt, vermeerdering van gewassen of in de groene ruimte in Nederland of Europa. Dat weten we niet alleen door onze ervaringen uit het verdere verleden, maar ook uit nog vrij recente uitbraken. Denk daarbij aan ToBRFV in tomaat, Oost-Aziatische Boktor in esdoorn, Trips palmi en Ralstonia in roos.

Internationaal overleg
Niet alleen deskundigen van Naktuinbouw komen aan het woord, maar ook van de NVWA. Zij bespreken wat er al bekend is en mogelijk nog op de sector afkomt. Waar maken de fytosanitaire autoriteiten zich zorgen over? En welke Alert-systemen en (DNA-)onderzoeken helpen telers en handel in de ‘strijd’ tegen nieuwe ziekten. Ook wordt een kijkje gegeven in de keuken van internationaal overleg hierover.
Naktuinbouw is ook benieuwd hoe bedrijven zich wapenen tegen het binnenbrengen van nieuwe ziekten. Waar zitten de grootste zorgen op dit terrein? Welke signalen horen ondernemers? Wat verwachten zij van Naktuinbouw en fytosanitaire autoriteiten? De inbreng van telers op deze middag helpt om de juiste prioriteiten in de kennisontwikkeling te leggen.

Online programma
Het online programma start op 8 juni om 14:00 uur en duurt ongeveer tweeënhalf uur. Het kennispodium is speciaal voor de bij Naktuinbouw geregistreerde bedrijven en voor leden van Sectorraden en Adviescommissies. Deelname is gratis. Klik op de link voor het Programma Kennispodium 8 juni 2021.
Per geregistreerd bedrijf kunnen twee personen meedoen. Neem voor meer informatie contact op met Anne Verkuijl op telefoonnummer: (071) 332 61 61. Klik hier om in te schrijven voor het Kennispodioum van 8 juni aanstaande.

Alfred Klaver (Naktuinbouw)

Glastuinbouw Nederland - © 2021