‘Kwaliteit en realisatie hebben hoogste prioriteit bij huisvesting internationale werknemers’

Glastuinbouw Nederland kan niet vaak genoeg benadrukken dat de glastuinbouwsector niet zonder internationale werknemers kan. Door de huidige situatie op de arbeidsmarkt wordt dat belang alleen nog maar groter. Essentieel is daarom dat de huisvesting van internationale werknemers goed wordt georganiseerd én op korte termijn wordt gerealiseerd.

Kwaliteit
Voor de kwaliteit van de huisvesting voor internationale werknemers hanteert Glastuinbouw Nederland de uitgangspunten van het Agrarisch Keurmerk Flexwonen of de Stichting Normering Flexwonen. Dit keurmerk waarborgt de kwaliteit van huisvesting. De normen zijn opgesteld door vertegenwoordigers van zowel werknemers- als werkgeversorganisaties. Ondernemers die gebruik maken van uitzendbureaus kunnen via de Stichting Normering Flexwonen controleren of het uitzendbureau voor huisvesting is gecertificeerd. Voor leden van Glastuinbouw Nederland geldt dat zij alleen mogen samenwerken met gecertificeerde uitzendbureaus.

Locatie
Huisvesting in woonkernen is voor de meeste internationale werknemers de optimale situatie. Maatschappelijke ontwikkelingen maken dat echter niet mogelijk. Enerzijds zorgt dat voor extra druk op de toch al overspannen huizenmarkt in Nederland. Anderzijds bestaat in veel gemeenten de nodige weerstand van huidige bewoners tegen huisvestingsprojecten in en aan de rand van woonkernen. Om die reden ondersteunt en stimuleert Glastuinbouw Nederland huisvesting van internationale werknemers in professionele wooncomplexen in de directe omgeving van hun werkgebied, de kassen van glastuinbouwondernemers.
Als voorwaarden worden gesteld dat het er niet alleen mooi en representatief uit moet zien, maar het park moet vooral ook goed worden georganiseerd. Het uitzendbureau zorgt voor het beheer, maakt duidelijke afspraken met de toekomstige bewoners en draagt zorg voor de positieve uitstraling. Dat is in ieders belang: van de telers, de nieuwe bewoners, de gemeente en zeker ook van het uitzendbureau. Het voordeel van een groter wooncomplex is dat het goed te beheren is en beter te controleren dan een groot aantal individuele huizen.
Waar die huisvesting vervolgens wordt gerealiseerd, verschilt per provincie en gemeente. Glastuinbouw Nederland is altijd bereid om in regionaal of gemeentelijk overleg de belangen van de sector en de ondernemers te vertegenwoordigen. Uiteraard met bovenstaande prioriteiten als uitgangspunt.

Verantwoordelijkheid
De glastuinbouwsector wil en moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Kwalitatief goede huisvesting voor deze groep medewerkers is om humanitaire en economische reden een vereiste. Als we deze arbeidskrachten aan de glastuinbouw willen binden en een einde willen maken aan misstanden, die nog te vaak de negatieve beeldvorming in de media bepalen, dan moet de kogel een keer door de kerk. We moeten met elkaar echt stappen gaan maken, in het besef dat een ideale situatie een utopie is.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024