Landbouwcommissie Europees Parlement kiest voor ‘Realpolitik’ en verwerpt desastreuze Natuurherstelwet

De landbouwcommissie van het Europees Parlement wil de Natuurherstelwet (zie bijlage) van tafel. Een twee derde meerderheid stemde op maandag 22 mei 2023 voor verwerping van het wetsvoorstel van de Europese Commissie. Een unieke situatie in Brussel, waarin dertig Europarlementariërs de wet naar de prullenbak verwezen. Zestien leden hielden vast aan het desastreuze wetsvoorstel. Ook de visserijcommissie stemde op dinsdag 23 mei in met verwerping.

Hoewel deze afwijzing primair een advies van de landbouw- en visserijcommissies vormt aan de rest van het Parlement, ziet Glastuinbouw Nederland deze uitslagen als een belangrijk mijlpaal in de verdere behandeling van dit wetsvoorstel in Europa.

Nieuwe stikstofcrisis op de loer
Al van meet af aan trekt Glastuinbouw Nederland in Brussel en Den Haag aan de bel over de gevolgen van dit wetsvoorstel voor Europa. Zo ook recent tijdens het werkbezoek van de landbouwcommissie aan de sector. Natuurherstel vraagt ambitieuze doelen, maar die moeten wel realistisch en eerlijk zijn. Eerder riep Glastuinbouw Nederland daarom het Parlement en het kabinet op hard in te grijpen om niet dezelfde fouten te maken als met stikstof. Nederland loopt nu immers al vast in zelf aangedragen natuurverplichtingen. 

De huidige voorstellen voor natuurherstel raken landbouwgronden en veengebieden hard. Voor die gebieden wil de Commissie strikte hersteldoelstellingen introduceren om tegen 2050 in rap tempo natuur te herstellen en aanvullende natuur te creëren. Om de biodiversiteit in Europa te verbeteren wil de EU daarom strengere eisen stellen aan natuur, zowel binnen als buiten Natura 2000-gebieden. Glastuinbouw Nederland maakt zich grote zorgen over de sociaaleconomische impact van dergelijke strenge herstelmaatregelen, die ervoor moeten zorgen dat de natuurkwaliteit in die gebieden niet verslechtert.

Terug naar de tekentafel
De afwijzing vond algehele steun onder de christendemocraten (EVP), liberalen (Renew), conservatieven (ECR) en rechtspopulisten (ID). Ook een Europarlementariër van Links wil het voorstel terug naar de tekentafel. De sociaaldemocraten (S&D), groenen en linksen (GUE/NGL) blijven tot dusver achter de Natuurherstelwet staan. Niettemin vormt deze afwijzing van de landbouwcommissie slechts een advies. Op 15 juni stemt de penvoerende milieucommissie van het Parlement over hetzelfde voorstel. Die stemming is leidend in aanloop naar de plenaire stemming in juli. Tegelijkertijd proberen de EU-milieuministers op 20 juni ook tot een gedeelde positie als lidstaten te komen. Namens Nederland is VVD-minister Van der Wal-Zeggelink voor Natuur en Stikstof betrokken. De komende weken blijft Glastuinbouw Nederland daarom in nauw contact met de Europarlementariërs in de milieucommissie, Kamerleden en betrokken ministers om erger te voorkomen in deze stikstofcrisis.

Jesse Schevel

Glastuinbouw Nederland - © 2024