Landelijke commissie Komkommer unaniem voor oprichting gewascoöperatie

Tijdens de vergadering van de landelijke commissie Komkommer van LTO Glaskracht Nederland woensdag 8 april is unaniem de wens uitgesproken om een gewascoöperatie Komkommer op te richten! Voor de oprichting moeten weliswaar nog enkele punten worden afgestemd, maar verwacht wordt dat op redelijk korte termijn gestart kan worden met de werving van de leden.

Bewustwording dat bij calamiteiten of gewenste onderzoeken al een gewascoöperatie met een zekere financiële buffer aanwezig is, blijkt een belangrijk argument. Uit peilingen bij komkommerkwekers tijdens werkgroepvergaderingen en overige bijeenkomsten werd duidelijk dat zij het voornemen om een gewascoöperatie op te richten ondersteunen. 

Voor de commissievergadering is ook een flitsbezoek gebracht bij Wageningen UR Glastuinbouw aan de sla-, tomaten- en uiteraard komkommerkas. Met een dubbelglasdek en gevel worden interessante proeven met High-power en High-Jack gedaan, waarbij behoud van productie en reducering van energieverbruik voorop staat.

Arbeid
Met een toelichting van de actuele stand van zaken gaf arbeidspecialist Arend Hekman (LTO Glaskracht Nederland) aan dat een krachtige lobby voor de tuinbouw onmisbaar is. Ruimte voor discussie vertaalt de beleving bij de leden en kan hierdoor in de lobby worden meegenomen.

Energie
Bij het Improvement Centre werd vervolgens een presentatie gegeven over energiezuinig komkommers telen. Minder energieverbruik, producties behouden van 185st/80 kg m2, betere schermregeling en meer regelen op verdamping staan centraal in het project energiezuiniger telen, zonderbBuitenluchtaanzuiging maar wel met gebruik van nivolatoren.

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024