LED in paprika: Het gewas staat klaar voor de donkerste periode

In de belichtingsproef paprika bij Delphy Improvement Centre zijn afgelopen week de eerste paprika’s geoogst. De plantbelasting zit nu rond de 28 vruchten/m2, dit is tevens de maximale plantbelasting die berekend is voor de donkerste periode met de 200 µmol/m2/s belichtingsintensiteit. De mening van de BCO was dat de moeilijkste fase nu pas gaat beginnen, maar dat er momenteel een gewas staat waarmee we deze fase van de teelt goed beginnen.

Vanaf de start van de teelt is er gestuurd om de hoeveelheid licht af te stemmen op de vraag van het gewas. Hiermee wilden we zorgen dat het gewas in de periode dat het aanbod aan assimilaten groter was dan de vraag, niet te zwaar kwam te staan. In de eerste weken is er daarom licht weggeschermd op basis van de gerealiseerde lichtsom. Vanaf week 42 (4 weken na planten) is het aantal belichtingsuren langzaam opgebouwd en vanaf week 47 zetten we de belichting voor de maximale 18 uur per dag in.

Vruchtdunning
De uitdaging van de komende periode is dat het gewas geen dip krijgt in de zetting. Vanaf het begin van de teelt is er daarom een plan opgesteld voor het aantal vruchten dat er per week bij mag komen. Om hier aan te voldoen wordt vruchtdunning toegepast. De planning is om wekelijks maximaal 3.5 vrucht/m2 te laten zetten. Omdat een paprika niet altijd elke oksel meeneemt blijft het dunnen een precisie werkje. Maar als we terugkijken naar de opbouw van de plantbelasting is het vooraf opgestelde plan goed uitgewerkt. Er hangen momenteel vruchten in alle stadia, wat moet zorgen dat we in de winter een vlakke productie krijgen.

Geen verschil tussen afdelingen
Tussen de twee afdelingen (full LED ten opzichte van een combinatie van LED en SON-T belichting) zijn er momenteel nog geen verschillen waarneembaar. In de helft van beide kassen hangt extra verrood belichting. Dat geeft tot nu toe iets meer strekking en minder anthocyaan vorming op de stengel.

De vruchten van het eerste en tweede oksel zijn momenteel geoogst. Het vruchtgewicht van het hoofdras Mavera ligt rond de 220 gram en de vruchten zijn erg dikwandig. Deze vruchten werden binnen 6 weken na zetting alweer geoogst. Twee weken voor de eerste oogst stond de zetting even op een wat lager pitje, maar deze week zien we dit weer volop.

Het project wordt uitgevoerd door Delphy Improvement Centre en Plant Lighting en gefinancierd door Signify, de landelijke commissie Paprika van LTO Glaskracht Nederland namens de paprikatelers en het programma Kas als Energiebron. Dit is het innovatie- en actieprogramma van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en LTO Glaskracht Nederland

Kas als Energiebron

Lisanne Schuddebeurs (Delphy)

Glastuinbouw Nederland - © 2024