Leidt eerdere tegemoetkoming NOW tot lagere nieuwe NOW-compensatie?

Nee, de NOW-regeling geeft een compensatie voor een deel van de loonkosten als sprake is van een omzetdaling van meer dan 20%. Het UWV maakt voor de bepaling van het omzetverlies in de aanvraagperiode een vergelijking met de gemiddelde kwartaalomzet van 2019. Hoe hoger de (te verwachten) omzetdaling is, hoe hoger de compensatie voor de loonkosten zal zijn.

 

Omdat de vergelijking gemaakt wordt tussen de omzet in 2019 en de omzet in de periode waarvoor NOW wordt aangevraagd (in 2020 of 2021), hebben eerdere NOW uitkeringen geen invloed op de hoogte van een nieuwe NOW-aanvraag. 
Voor het bepalen van de omzet wordt in principe aangesloten bij het jaarrekeningenrecht. Hierdoor wordt een eventuele TVL tegemoetkoming van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 en een eventuele Tegemoetkoming sierteelt en voedingstuinbouw gezien als omzet voor de NOW. Als een bedrijf deze tegemoetkomingen heeft ontvangen voor deze perioden, dan vallen deze tegemoetkomingen dus onder de omzet in die periode.
Voor het tweede kwartaal van 2021 geldt wat anders: De TVL tegemoetkoming wordt voor deze periode niet bij de omzet geteld voor de NOW-regeling.

Neem voor meer informatie contact op met de Werkgeverslijn.

Glastuinbouw Nederland - © 2024