LTO Glaskracht Nederland reageert op plannen Ministerie EZK versneld afschakelen Gronings gas

De oproep die minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) twee weken geleden deed aan grootgebruikers van Gronings (laagcalorisch) gas, om versneld om te schakelen naar hoogcalorisch gas, was voor één van de warmtecoöperaties in de Zuid-Hollandse glastuinbouw aanleiding voor een reactie. LTO Glaskracht Nederland zelf stuurde Minister Wiebes ook een schrijven.

Glastuinbouwondernemers werken al jaren aan de energietransitie. Met succes, want de sector is bijvoorbeeld nationaal koploper in gebruik van geothermie.

Warmterotonde
De genoemde warmtecoöperaties die LTO Glaskracht Nederland ondersteunt en faciliteert, focussen op toekomstig gebruik van industriële restwarmte, bijvoorbeeld uit de Rotterdamse haven. De ontbrekende schakel tussen het havengebied en glastuinbouwcentra in Zuid-Holland is de hoofdinfrastructuur (warmterotonde) voor transport van warmte.

Warmtecoöperaties hebben hun huiswerk gedaan en hebben plannen klaarliggen voor lokale distributienetten, of hebben die in ontwikkeling. In hun brief aan minister Wiebes geven de coöperaties aan een bijdrage te kunnen en willen leveren aan vermindering van gebruik van Gronings gas. Daarvoor is het noodzakelijk dat die hoofdinfrastructuur versneld wordt gerealiseerd. Een afschrift van de brief treft u hieronder aan als download.

Energietransitie
De Nederlandse glastuinbouw heeft in haar langjarige samenwerking met de overheid (ministerie van EZ, nu EZK en LNV) al grote stappen gezet in de energietransitie. Inmiddels zijn vijftien geothermiebronnen operationeel en meer in voorbereiding. Daarnaast zijn via de publiek-private samenwerking in het kennisprogramma Kas als Energiebron veel nieuwe inzichten ontwikkeld die tot forse energiebesparing hebben geleid. Een effectieve samenwerking dus, die met de oproep van de warmtecoöperaties mogelijk nog meer inhoud kan krijgen.

LTO Glaskracht Nederland ondersteunt de oproep van de coöperaties. In een aansluitende brief hebben wij vanuit landelijk perspectief een soortgelijk geluid overgebracht. Ook deze brief treft u hieronder als download aan.

Jakoline van Straalen

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024