LTO Glaskracht Nederland vraagt om passend stimuleringskader voor aardwarmte

Paul van Steekelenburg en Bert van Ruijven wonden er geen doekjes om toen zij vandaag Ed Nijpels, voorzitter van de SER Borgingcommissie Energieakkoord voor duurzame groei, een rondleiding gaven op de bedrijven Harting Holland en Kwekerij Arcadia in De Lier. De boodschap van de heren was duidelijk: “De glastuinbouwsector is innovatief en goed op weg met de toepassing van aardwarmte en de uitwerking van Het Nieuwe Telen, maar er moet nog wel wat gebeuren om beide toepassingen te versnellen.”

Bij Harting Holland werd in 2014 samen met collega-ondernemer De Bruijn onder de naam Geothermie De Lier een succesvolle aardwarmteboring uitgevoerd. Sindsdien worden de kassen verwarmd door middel van aardwarmte, wat een besparing op aardgas oplevert van 14 tot 15 kuub per m2 per jaar.

“De kansen rondom aardwarmte liggen vandaag de dag voor tuinders wel anders. Bij de ondernemers is vaak onvoldoende eigen vermogen aanwezig om investeringen tussen de 10 en 20 miljoen euro te doen. Het is daarom van belang dat de voorwaarden van de huidige beschikbare subsidies anders worden ingevuld”, aldus Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, die ook aanwezig was bij dit bezoek. “Daarnaast kunnen de diverse grote risico’s, die gepaard gaan met een boring naar aardwarmte, onder de huidige omstandigheden onvoldoende worden afgedekt. LTO Glaskracht Nederland onderzoekt momenteel samen met andere partijen de mogelijkheden van een waarborgfonds, speciaal voor de kostbare exploitatiefase waarin het bedrijfsleven en de overheid samen in participeren.” Deze twee punten zijn tijdens het werkbezoek ook nadrukkelijk benoemd door de ondernemers. 

“Nu de gaskraan in Groningen geknepen moet worden en we ook niet afhankelijk willen zijn van Rusland voor ons gas is aardwarmte een uitstekende kans om gasverbruik echt te verminderen”, benadrukte Van Ruiten.

Het Nieuwe Telen
Kwekerij Arcadia werkt momenteel hard aan de realisatie van een nieuwbouwlocatie, waarbij de toepassingen en principes van Het Nieuwe Telen optimaal in het nieuwe kasconcept zijn geïntegreerd. Het Nieuwe Telen is momenteel het ‘buzzwoord’ in de glastuinbouw. Maar om het sneeuwbaleffect te behouden is flexibiliteit in de bestaande regelingen voor innovaties van groot belang. “Volg voor innovatiesubsidies het doel van de regeling en niet altijd de letter van wet”, aldus de aanwezige ondernemers Paul van Steekelenburg, Bert van Ruijven en Jos ten Have.

Ed Nijpels was onder de indruk van de innovatieve ontwikkelingen in de glastuinbouwsector in De Lier. “Dit werkbezoek toont aan dat deze sector zich bij uitstek voor energiebesparing leent. Het Nieuwe Telen, waarmee kwekerij Arcadia voorop loopt, laat zien hoe innovatie in deze sector kan werken. Hun uiterst innovatieve kasconcept is geheel op energiebesparing ingericht. Het tuinbouwbedrijf Harting Holland heeft het initiatief genomen om aardwarmte toe te passen voor de verwarming van hun kassen. Zij zijn continu bezig om hun energiebeheer verder te verduurzamen en weten hiermee hun concurrentiepositie verder te versterken. Deze voorbeelden laten zien dat met innovatief ondernemerschap de economische bedrijfsbelangen hand in hand kunnen gaan met bredere maatschappelijke belangen.”

Op de foto: v.l.n.r. Rob van der Valk (LTO Glaskracht Nederland), Ton van der Wijst (SER), Patrick Zwaan (Rabobank), Antoinette van der Velden (SER), Aad de Bruijn (A. de Bruijn & Zn. BV), Louise Veerbeek (ministerie van Economische Zaken), Ed Nijpels (SER), Gaby van der Knaap (LTO Glaskracht Nederland), Nico van Ruiten (LTO Glaskracht Nederland), Jos ten Have (J & P ten Have) en Paul van Steekelenburg (Harting Holland).

Foto: Dirk Hol

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024