LTO Nederland draait mee in voorhoede politieke lobby

Vrij Nederland en Nieuwsuur publiceerden in december onderzoek van politicoloog Joost Berkhout van de Universiteit van Amsterdam naar het lobbycircuit in Den Haag. LTO Nederland staat met een vijfde plaats in de top van de lijst. Alleen de Vereniging Nederlandse gemeenten, VNO-NCW, de FNV en de Nederlandse Bank hebben volgens het onderzoek betere toegang.

Op basis van de agenda’s van bewindslieden en uitnodigingen voor hoorzittingen bracht Berkhout in kaart welke belangenorganisaties de beste toegang hebben tot ministers en parlementariërs.

Volgens LTO-voorzitter Marc Calon begint een effectieve lobby bij goede contacten met beleidsambtenaren en de ambtelijke top van de departementen. Daarnaast gaat het ook om op tijd contacten aan te knop en met kleine of nieuwe politieke partijen. “Je moet ervoor zorgen dat je een vertrouwensband opbouwt. En heel goed weten welk belang de minister of het Kamerlid heeft.”

Net als meer dan de helft van de Haagse lobbyisten heeft ook Calon zijn sporen verdiend in de politiek. Hij was eerder onder meer gedeputeerde voor de PvdA.

De Volkskrant noemde Marc Calon eerder deze maand ook al als één van de tweehonderd meest invloedrijke Nederlanders (plaats 91).

Lees hier het hele artikel over het onderzoek naar lobby-organisaties van Vrij Nederland en Nieuwsuur.

Glastuinbouw Nederland - © 2024