Maatregelen kabinet: Eerste begin voor bedrijven is er

Gisteravond kondigde het kabinet extra maatregelen aan om ondernemers te ondersteunen vanwege de economische gevolgen van het coronavirus. Deze maatregelen zijn een begin om de bedrijfssituatie van glastuinbouwbedrijven te verbeteren. Echter, we zijn er nog niet. Het gaat ons per slot van rekening om een noodfonds voor de sierteelt en een passende steun- en schaderegeling. Wij hebben de schade geanalyseerd voor een jaar. Het kabinet denkt in termen van maanden. Van belang is uiteraard ook het bedrag dat beschikbaar wordt gesteld voor het noodfonds sierteelt en de schaderegeling. De komende dagen wordt hierover met alle partners in het crisisteam Tuinbouw onderhandeld. “Zoals het er nu voor staat, kan ik de maatregelen het beste vergelijken met een auto waar we nog niet weten hoeveel benzine er in zit en of er ook wel motorolie is toegevoegd”, aldus Sjaak van der Tak.

GO-regeling
Een van de maatregelen die uit de kamerbrief van gisteravond volgt, is extra financiering via de Garantie Ondernemersfinanciering (GO-regeling) voor bedrijven die problemen ondervinden bij het verkrijgen van bankledingen en –garanties. Het kabinet heeft het garantieplafond van de GO verhoogd naar 10 miljard euro. Deze regeling was in eerste instantie alleen voor grote ondernemingen, maar is nu ook opengesteld voor MKB-bedrijven, waaronder de glastuinbouwbedrijven. Deze regeling betreft echter wel een lening. Het ministerie van EZK geeft hiermee een garantie op bankleningen en –garanties (minimaal 1,5 miljoen tot maximaal 50 miljoen euro per bedrijf). Het maximale garantiepercentage is verhoogd van 50% naar 80% voor grootbedrijven en naar 90% voor het MKB. Voorwaarde is dat de bedrijven zijn getroffen door de coronacrisis.

NOW-regeling
Op dit moment werkt het kabinet aan oplossingen om de NOW-regeling beter aan te laten sluiten op seizoensarbeid en aan oplossingen voor knelpunten in de liquiditeits- en kostenkant voor specifieke sectoren, waaronder de sierteeltsector.

Noodfonds Sierteelt en schaderegeling
Glastuinbouw Nederland blijft zich samen met de partners van het crisisteam Tuinbouw inzetten om zowel het noodfonds als de schaderegeling van toereikende omvang worden.

Voor meer informatie leest u de kamerbrief.

Jakoline van Straalen

Glastuinbouw Nederland - © 2024