Maatschappelijke acceptatie hergebruik waterstromen groeit

De droge zomer van 2018 liet zien dat er zelfs in een waterrijk land als Nederland een tekort aan zoet water kan zijn. Tegelijkertijd verbeteren de zuiveringstechnieken en groeit de maatschappelijke acceptatie van het hergebruik van waterstromen.

In de glastuinbouw wordt al volop eigen proceswater hergebruikt en zijn de eerste projecten met (her)gebruik van ander water een feit. Ook buiten de glastuinbouw is het hergebruiken van industrieel water steeds normaler. Recent is een proef met hergebruik van het restwater van bierbrouwer Bavaria boven verwachting geslaagd. Trappistenabdij Koningshoeven uit Tilburg heeft zelfs de waterinnovatieprijs 2018 gewonnen met het volledig hergebruik van eigen restwater en hierbij was het glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland een van de genomineerden. De directeur Water van de VEMW roept bedrijven op om de samenwerking met de agrarische sector op te zoeken.

Duurzame gietwatervoorziening
Nu de kwaliteit van het oppervlaktewater de goede kant op gaat is de gietwatervoorziening de volgende uitdaging voor de glastuinbouwsector. Vooral de kosten voor de aanleg van leidingwerk is vaak de bottleneck voor een haalbare businesscase bij een duurzame gietwatervoorziening. De combinatie van warmte- en waterleidingen biedt daarom perspectief, zeker als er een partij in de buurt is die, bij voorkeur in de zomer, water over heeft en op zoek is naar verduurzaming.

Guus Meis

Glastuinbouw Nederland - © 2024