Meer spuitapparatuur valt onder keuringsplicht

Ook minder vaak gebruikte spuitapparatuur zoals rijenspuiten, onkruidspuiten en granulaatstrooiers zijn vanaf komend jaar keuringsplichtig.

De keuring van deze apparatuur moet één keer per zes jaar plaatsvinden. Het ministerie van Economische Zaken publiceerde 13 december de aangepaste keuringsverplichtingen voor spuitapparatuur. Voor het invoeren ervan wordt 2017 als overgangsjaar beschouwd, dit op aandringen van LTO. 

De spuitapparatuur die voorheen al keuringsplichtig was, blijft dat in een frequentie van één keer per drie jaar. Nieuw spuitapparatuur met keuringsplicht moet binnen drie jaar na aanschaf voor het eerst worden gekeurd. 

Bepaalde spuitapparatuur, zoals handspuiten, rugspuiten en dompelbaden, hoefden niet gekeurd te worden en dat blijft binnen de aangepaste verplichtingen ook zo. Een uitgebreid overzicht van de keuringseisen zijn te vinden op de website van SKL.

Actieve handhaving in 2018
De nieuwe regelgeving is per direct van kracht. Om ondernemers en keuringsinstanties tijd te bieden voor uitvoering van de nieuwe eisen pleitte LTO om de nieuwe verplichting per 2018 te laten ingaan. Dit bleek volgens EZ juridisch niet mogelijk. Als compromis is daarop toegezegd dat 2017 als overgangsjaar beschouwd wordt, waarin ondernemers geattendeerd en geïnformeerd worden. Pas in 2018 wordt er actief gehandhaafd. De NVWA heeft dit ook uitdrukkelijk gecommuniceerd in een persbericht

De oorspronkelijke eisen waren vastgelegd in een verordening van de Productschappen Akkerbouw en Tuinbouw. Met de opheffing van de Productschappen is dit een verantwoordelijkheid geworden van het ministerie van EZ. 

Het ministerie bepaalde in eerste instantie dat alle niet-handgedragen spuitapparatuur eens per drie jaar gekeurd zou moeten worden. LTO vond deze eis te streng en niet realistisch, gezien het gebruik van bepaalde apparatuur en de praktische uitvoerbaarheid. In overleg met EZ is gekomen tot bovenstaande indeling.

Nieuwe Oogst

Glastuinbouw Nederland - © 2024