Meld gevolgen tweede golf coronacrisis!

Het coronavirus heeft Europa opnieuw in haar greep. Dat leidt tot strenge maatregelen in diverse Europese landen. Net als tijdens de eerste golf in het voorjaar kan dit grote consequenties hebben voor de Nederlandse glastuinbouw. In sommige sectoren is dat al het geval. Om bedrijven zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen is input van leden wederom van essentieel belang.

Het interne crisisteam van Glastuinbouw Nederland houdt voortdurend de vinger aan de pols. Wat is de schade in diverse sectoren? Met name nu al voor de bedrijven die voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van de horeca en out-of-home markt. Welke maatregelen die een grote impact hebben op de afzet van bijvoorbeeld sierteeltproducten, worden door lidstaten genomen? In welke landen worden winkels gesloten? Mogen er nog wel bloemen en planten worden verkocht, of alleen nog voedingsmiddelen?

Uiteraard wordt ook goed gekeken naar de situatie van de internationale medewerkers. Kunnen zij nog reizen naar hun thuisland en kunnen ze vervolgens ook weer terug?

Samen
Het is voor Glastuinbouw Nederland zaak om de situatie voortdurend te monitoren. Input vanuit de bedrijven vormt de basis om structureel te kunnen werken aan oplossingen. Bedrijven die hinder ondervinden in de afzet of bij de levering door toeleveranciers, kunnen dat melden bij hun netwerkcoördinator. Het gaat specifiek over de impact van de tweede golf, dus niet over de naweeën van de eerste golf van dit voorjaar.

Laat u horen, want het motto van begin dit jaar is nog steeds van toepassing: alleen samen komen we deze crisis door!

Jakoline van Straalen

Glastuinbouw Nederland - © 2020