‘Mensen zijn blij met onze producten, maar kritisch op hoe we die telen’

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en de kijk van de samenleving op de glastuinbouw is het thema van de jaarlijkse bijeenkomst van Tuinbouw Jongeren Nederland op donderdag 17 oktober in Dongen. Een actueel thema vindt bestuurslid Nick Gommans. “Want veel mensen zijn blij met de producten uit de glastuinbouw, maar tegelijkertijd zijn ze kritisch op hoe die producten worden geteeld. Media besteden geregeld aandacht aan incidenten in de sector waarbij iets is misgegaan. Zulke berichtgeving is helaas vaak beeldbepalend voor de sector. Daar moeten we wat aan doen.”

Voor Gommans zelf betekent maatschappelijk verantwoord ondernemen: “Bewust bezig-zijn met je omgeving, te beginnen met het milieu. Maar je moet ook goed zorgen voor je eigen medewerkers. En daarnaast moet je nagaan wat de maatschappij van je vraagt. Dat zijn natuurlijk ook de mensen die uiteindelijk je product kopen, in mijn geval bloemen.”

In het Limburgse Egchel, een dorp in de gemeente Peel en Maas, is kwekerij Gommans Flowers gevestigd. Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft zich op het bedrijf vertaald in forse aandacht voor energiebesparing en verminderde inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen. “Zo gebruiken we sinds vorig jaar in al onze kassen LED-belichting in combinatie met ontvochtigingsapparatuur. Dat laatste scheelt enorm in aardgasverbruik.” Daarnaast zet Gommans gedurende de teelt wekelijks biologische bestrijders in voor het opruimen van ziekten en plagen.

Personeelsfeestjes
Goede zorg voor het personeel vindt Gommans ook belangrijk onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Je moet ervoor zorgen dat je medewerkers het naar hun zin hebben. Dat betekent een goede beloning, goede arbeidsvoorwaarden en natuurlijk zo nu en dan een personeelsfeestje.” Gommans maakt zich wel zorgen over het regelen van goede huisvesting voor internationale medewerkers. “Wij zouden voor hen graag op ons eigen erf huisvesting bouwen, maar dat wordt niet toegestaan door de gemeente.”

Media
Het beeld dat media van de glastuinbouw schetsen, is volgens Gommans niet altijd rooskleurig. “Mensen waarderen de bloemen, planten, groenten en fruit die de glastuinbouw teelt. Tegelijkertijd zijn ze kritisch op de manier waarop wij onze producten telen. Die kritische houding wordt vaak bepaald door de media. Die pikken altijd de gevallen eruit waarin het bij een teler is misgegaan. Dan is er bijvoorbeeld sprake van een normoverschrijding in het oppervlaktewater of er is een incident met arbeidsuitbuiting.”

Ander voorbeeld zijn volgens hem de uitspraken van Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Hij beweerde begin dit jaar dat de glastuinbouw geen toegevoegde waarde zou hebben voor de Nederlandse economie. “Ik ben blij dat Glastuinbouw Nederland hem toen heeft uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek en hem heeft kunnen uitleggen dat hij een verkeerd beeld van onze sector had.”

Verschillende perspectieven
Wat kunnen bezoekers van de bijeenkomst van Tuinbouw Jongeren Nederland verwachten op donderdag 17 oktober? Volgens Gommans een boeiende en afwisselende avond. “Op het programma staan gastsprekers die ieder vanuit een eigen perspectief vertellen hoe zij tegen de glastuinbouw aankijken. We hebben een journalist, een ondernemer en iemand van een jongerennetwerk uitgenodigd. Met hen gaan we samen kijken wat we van die verschillende perspectieven kunnen leren. We gaan na welke acties je als teler kunt ondernemen.”

Kom je op 17 oktober ook naar de bijeenkomst van Tuinbouw Jongeren Nederland? Meer info en de mogelijkheid om je aan te melden vind je hier.

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024