Minder stress? Meer groen!

​​​​​​​Veel verantwoordelijkheden, snel veranderende weersomstandigheden, een schommelende marktvraag: het runnen van een tuinbouwbedrijf lijkt nogal stressvol. Gelukkig bevinden tuinders zich de hele dag tussen het groen, want dat is hartstikke goed tegen stress!


Het is deze week de Week van de Werkstress. Dat werkgevers aandacht moeten besteden aan passend werk, waardering en eigen verantwoordelijkheid: daar zijn de experts het inmiddels wel over eens. Maar er is óók steeds meer bekend over de positieve effecten van groen op de werkplek: planten zijn niet alleen goed voor de luchtkwaliteit,  levend groen verbetert ook het concentratievermogen, en draagt bij aan herstel van stress!

Goede voorbeeld
Arne Bac werkt als sectorspecialist tuinbouw bij Rabobank. Hij komt dan ook regelmatig over de vloer bij tuinders, lekker tussen het groen. Heel anders dan zijn eigen kantoor in Utrecht, want daar was het tot voor kort goed zoeken naar een plant. Daar werd hij door een bezoeker aan het pand fijntjes op gewezen. “Tja, dat zette me wel aan het denken… Toen besloot ik er zelf werk van te gaan maken.”

Omdenken
In grote organisaties als Rabobank is groen op de werkplek best een uitdaging. Budgetten staan vaak al voor langere tijd vast en beslissers zitten versnipperd in de organisatie. “Terwijl de uitvoering van groen bij facilitaire zaken ligt, valt medewerkersvitaliteit onder HR. Verder moet je mensen laten omdenken. Groen wordt door het management vaak als kostenpost gezien, terwijl het juist een bijdrage kan leveren! Het is goed voor de creativiteit, vitaliteit en productiviteit van werknemers, en daarmee van de organisatie.”

Experimenteren
Toen hij de afdelingen HR en Facilitair bij elkaar aan tafel bracht, reageerden beide enthousiast. Delen van het gebouw in Utrecht worden nu vergroend met planten. “We experimenteren met verschillende soorten planten, dichtheden en posities, en monitoren wat dat doet voor luchtkwaliteit en werkplezier. De eerste reacties zijn heel positief, maar we willen het ook meetbaar maken. Dat gebeurt onder meer via metingen aan de luchtkwaliteit en door medewerkertevredenheidsonderzoek.”

Nieuwe vragen
Het initiatief levert allerlei nieuwe vragen op. Bloeiende planten laten uitgebloeide bloemen vallen: dat levert werk op dat niet in de lopende schoonmaakcontracten past. Wie ruimt die op? Wie geeft water? En wat moet er gebeuren wanneer planten aan het einde van hun levensduur zijn? Kan de pot dan worden gerecycled en de plant worden doorgekweekt of gecomposteerd? “Dit soort vragen sluiten heel goed aan bij de circulaire economie, die voor veel bedrijven steeds belangrijker wordt.”

Doe de test!
Ook andere organisaties doen ervaring op met groen op de werkplek. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland test bijvoorbeeld met innovatieve, luchtzuiverende plantsystemen voor vergaderruimtes. Dit experiment wordt ook ondersteund door Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN), de innovatieclub van LTO Glaskracht Nederland

SIGN is initiatiefnemer van het programma 'Natuurlijke vitale werkplekken'. Dit programma richt zich in eerste instantie op de effecten van levend groen. Bekijk deze animatie of ontdek de voordelen van een natuurlijke werkplek voor je eigen organisatie. Via natuurlijkwerkt.nl/doe-de-test kan iedereen onderzoeken hoeveel rendement daglicht, groen en gezonde voeding oplevert!

Dewi Hartkamp

Glastuinbouw Nederland - © 2024