Minister Adema bij Tuinbouw Ondernemersprijs: "Een sector waar we trots op kunnen zijn"

De door Van der Avoird Trayplant uit Bavel gewonnen Tuinbouw Ondernemersprijs 2023 werd uitgereikt door minister Adema van LNV. Bij die gelegenheid noemde hij de Nederlandse tuinbouw een sector van internationaal aanzien. "Daar kunnen we trots op zijn. Ook in de huidige uitdagende tijd met hoge energieprijzen zie ik, dankzij het innovatievermogen en het ondernemerschap, hoeveel veerkracht tuinbouwers hebben. De Tuinbouw Ondernemersprijs zet deze ondernemers en de kracht van de sector in de spotlights.”

Peter van der Avoird nam woensdagmiddag 29 maart de prijs in ontvangst uit handen van de minister. Volgens de vakjury is Van der Avoird Trayplant toonzetter in onderzoek, sterk ondernemerschap en systeeminnovaties voor vermeerdering en productie. 'Een meerdimensionaal bedrijf met een sterke visie en scherpe focus, waarbij innovatie in het DNA zit. Een goed voorbeeld is de vierlagenteelt op de nieuwe locatie. Deze locatie is nagenoeg emissievrij, heeft geen CO2-uitstoot en geen afvalwater', aldus het juryrapport. In een eerste reactie zei Peter van der Avoird: “We zijn er trots op dat we met onze visie kunnen inspireren: de natuur minder belasten, maar toch voorzien in de groeiende voedselbehoefte. We werken aan het voedsel van morgen, maar houden de planeet met ons boerenverstand in de gaten.”
Tot de genomineerden voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2023 behoorden ook twee teeltbedrijven uit de sierteelt: Beyond Chrysant uit Hoek van Holland en Porta Nova uit Waddinxveen.

Innovatieve productontwikkeling
De themaprijs ‘Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen’ werd gewonnen door Theelers uit De Lier. Deze start-up zet restmaterialen en bijproducten om tot een nieuw product voor de consumentenmarkt: kruidenthee melanges. Theelers is ontstaan vanuit een gezamenlijke ambitie van vier kwekers: Corn Bak Bromelia (Assendelft), de Kruidenaer (Etten-Leur), Westlandpeppers (De Lier) en Gova (Nispen). De wijze waarop zij hun krachten bundelen vindt de jury een voorbeeld voor de sector. De vier ondernemers zetten elkaars expertise in om zo samen een stap te zetten in innovatieve productontwikkeling in de glastuinbouw.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024