Nederland opnieuw in harde lockdown: onderzoek naar steunmaatregelen sierteelt en deel voedingstuinbouw

Nederland gaat vrijwel met onmiddellijke ingang opnieuw in lockdown. Dat heeft demis-sionair premier Rutte vanavond, zaterdagavond 18 december, bekendgemaakt. Onderdeel daarvan is dat niet-essentiële winkels en de horeca met ingang van zondagochtend 19 december tot in ieder geval vrijdag 14 januari dichtgaan.

Omdat de verwachting is dat dit zal leiden tot omzetdaling voor telers in de sierteelt en een deel van de voedingstuinbouw, onderzoekt Glastuinbouw Nederland - samen met Greenports Nederland, Royal FloraHolland en GroentenFruit Huis - of de steunmaatregelen (Noodfonds en NOW) van een eerdere lockdown weer van kracht worden. De steunmaatregel TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) is momenteel nog steeds van kracht

Omzetschade bijhouden
In tegenstelling tot een jaar geleden, zijn de ons omringende landen en tevens belangrijke EU-afzetlanden voor sierteelt en voedingstuinbouw (nog) niet in harde lockdown. Daardoor zou het omzetverlies beperkt kunnen blijven ten opzichte van de situatie een jaar geleden.
Wij adviseren dat ondernemers de eventuele omzetschade vanaf heden goed bijhouden. Mochten de steunmaatregelen wederom van kracht worden, dan is het van belang dat de omzetderving kan worden aangetoond.

Bestellen en afhalen
Uit de informatie van de Rijksoverheid blijkt dat afzet van sierteeltproducten in Nederland mogelijk blijft via het zogeheten ‘click and go’. Zoals gezegd zijn alle niet-essentiële winkels vanaf zondag 19 december gesloten. Bestellen, afhalen en retourneren is wel mogelijk. Ook alle horeca is gesloten, bestellen en afhalen is ook hier mogelijk.

Zoals u van ons mag verwachten, houden wij u direct op de hoogte als er aanvullende informatie te melden is.

Adri Bom-Lemstra en Ruud Paauwe
Namens crisisteam Glastuinbouw Nederland

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2023