Nieuw: KasGesprek, de podcast van Glastuinbouw Nederland

Glastuinbouw Nederland begint in de eerste week van augustus met een eigen podcast onder naam KasGesprek. In elke aflevering van 30 tot 45 minuten gaat het gesprek over zaken die er toe doen in en om de kas. Het uitgangspunt is dat in elke aflevering zowel een specialist van Glastuinbouw Nederland aan het woord komt, als een ondernemer of een gespecialiseerde medewerker van een teeltbedrijf. Aflevering 1 gaat over Arbeid.

De podcast is een snel opkomend fenomeen in medialand. Landelijke media maken podcasts over zeer uiteenlopende onderwerpen, maar ook individuele partijen op gebied van sport, hobby en lifestyle zorgen met elkaar voor een snelgroeiende groei van het aanbod. Die ontwikkeling, gecombineerd met het gegeven dat tijdens de coronacrisis niet alleen SjaakTopics, maar ook de audiotopics zeer goed werden gewaardeerd, was aanleiding voor het communicatieteam om een pilot te starten met eigen podcasts.
“In eerste instantie maken we vier afleveringen, gekoppeld aan de thema’s arbeid, energie, plantgezondheid en water & omgeving”, legt specialist communicatie Jakoline van Straalen uit. “We worden daarbij in eerste instantie begeleid door Maurice Wubben, die al de nodige ervaring heeft opgebouwd, onder andere bij Paprika Tasty Radio.”

Mensen uit de praktijk
De podcasts zijn te beluisteren via kanalen als Spotify en Apple Podcasts. “Uiteraard zetten we voor een zo breed mogelijk bereik ook de bestaande communicatiemiddelen van Glastuinbouw Nederland in”, benadrukt Jakoline, die zelf de presentatie van de eerste aflevering voor haar rekening neemt.
Die aflevering is inmiddels opgenomen en gaat over arbeidsmigratie. Jakoline gaat daarin het gesprek aan met Peter Loef, beleidsmedewerker Arbeid bij Glastuinbouw Nederland, en met Ruud Dukker van tomatenbedrijf Bryte, met vestigingen in Tinte en Westland. “Doelstelling is om onze leden, maar zeker ook andere geïnteresseerden, bij te praten over de actuele ontwikkelingen binnen dit specifieke thema. Elke aflevering wordt afgesloten door een gesproken column van onze voorzitter Sjaak van der Tak over het onderwerp van dat moment.”

Luistermomenten
Uitdaging is uiteraard om vaste podcastluisteraars te interesseren voor het kanaal van Glastuinbouw Nederland, maar ook om telers die dit medium nog niet hebben ontdekt te binden. “Er zijn uiteraard veel momenten om rustig naar een podcast te luisteren: tijdens het uitlaten van de hond, een ritje op de fiets, in de auto op weg naar een overleg of teeltlocatie, of rustig ’s avonds op de bank. We streven elke uitzending naar een actueel onderwerp en een boeiende inhoudelijke invulling door gespecialiseerde gesprekspartners”, aldus Jakoline van Straalen.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2020