Nieuwe berekening minimumloon per uur onacceptabel

Afgelopen jaar is de Wet Minimumloon op een aantal punten aangepast. Er is nu een nieuwe wijziging op komst, het voornemen een wettelijk minimum uurloon in te voeren. Beoogd wordt alle werknemers recht te laten krijgen op hetzelfde minimumloon per uur. Het minimumuurloon wordt door het voorstel onafhankelijk van de arbeidsduur per week.

Demissionair minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het langverwachte wetsvoorstel dat het minimumloon per uur invoert, aangeboden voor internetconsultatie. Het volgende kabinet zal erover beslissen. De uitkomsten van de internetconsultatie – die afloopt op 31 mei 2017 – zullen daarbij worden meegenomen. Na de internetconsultatie wordt het wetsvoorstel definitief gemaakt en voorgelegd aan de Tweede en Eerste Kamer. 

Uurloon nu afhankelijk van arbeidsduur
Op dit moment is het wettelijk minimumloon alleen vastgesteld per maand, week en dag. Het minimumloon per uur is afgeleid van het minimumloon per week en is afhankelijk van het aantal uren dat in de organisatie een fulltime werkweek is. Een werknemer die 40 uur per week werkt en het minimumloon per week verdient, krijgt daardoor omgerekend per uur minder loon dan een werknemer die fulltime werkt in een organisatie waar 36 uur de standaard is. 

Minimumuurloon op basis van 37,4 uur
Als beide Kamers het voorstel goedkeuren, wordt het minimumuurloon straks gebaseerd op de gemiddelde werkweek in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s). Dat zou momenteel betekenen dat een uurloon wordt vastgesteld door het minimumloon per week te delen door 37,4 uur. Een werkgever waar een normale arbeidsduur van meer dan 37,4 uur per week wordt gehanteerd en het minimumloon van toepassing is, zal daardoor duurder uit zijn.

Loonkosten met 1,5% omhoog
In de nieuwe wet wordt dus uitgegaan van een gewogen gemiddelde arbeidsduur van 37,4 uur per week. In de glastuinbouw is al lange tijd een normale arbeidsduur van 38 uur afgesproken en in de cao opgenomen. Bij een normale arbeidsduur van 38 uur per week hoort een uurloon van € 9,43. De invoering van tot een nieuw minimumuurloon bij een 37,6 urige werkweek leidt tot een nieuw uurloon van € 9,57 (€ 358,05:37,6), wat een loonkostenstijging is van 1,5%.  

In het loongebouw cao glastuinbouw zijn de startschalen gebaseerd op het minimumuurloon bij een 38-urige werkweek. De invoering van het minimumuurloon heeft een opdrijvend effect op de uurlonen van de eerste treden in het loongebouw. Het uurloon van trede 3 komt door de invoering van een normale arbeidsduur van 37,4 uur boven het uurloon van trede 4 uit. Hierdoor ontstaat de ongewenste situatie dat sociale partners, vanwege het overheidsingrijpen, gedwongen zijn om de loonafspraken die primair het primaat zijn van overleg tussen sociale partners, aan te passen.

Onacceptabel
Een wijziging als nu voorgesteld is onacceptabel. LTO Glaskracht Nederland bereidt samen met LTO Nederland en NFO een reactie voor die uiterlijk 31 mei 2017 moet worden ingediend. LTO Glaskracht zal samen met LTO Nederland en NFO reageren. De reactie zal op de website van de werkgeverslijn worden opgenomen. U wordt geadviseerd om ook individueel te reageren op de internetconsultatie. U kunt dit nu al doen maar ook op het moment dat de brief van LTO Nederland is verzonden. In dat laatste geval kunt u gebruik maken van de formuleringen uit de brief. De brief wordt binnenkort gepubliceerd op werkgeverslijn.nl

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024